Turistična agencija Trud
Dordonja, francoska Toskana
Prenesi PDF

Dordonja, francoska Toskana

Dordonja, jugozahodna Francija

Zbiramo prijave
Od 27.04. do 03.05.2024

Od 795€

Cene in doplačila

Dordonja

Cene

  • Najmanj 35 oseb 795€
  • Najmanj 25 oseb 895€

Vključuje

Prevoz s turističnim avtobusom, 3 polpenzioni in 3 nočitve z zajtrki (dvoposteljne sobe z lastnimi kopalnicami in WC) v hotelih z 2 in 3 zvezdicami, vodstvo in organizacija.

Doplačila po želji

Enoposteljna soba 240 evrov, vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi.

Vabljeni v čudovito Dordonjo

Dordonja oz. fr. Dordogne je departma v jugozahodni Franciji. Poimenovali so jo po istoimenski glavni reki. Težko bi našli pokrajino, ki je bolj francoska glede na številčnost privlačnih gradov, slikovitih vasi in utrjenih mest, odličnost prazgodovinskih jamskih poslikav ter glede na izvrstnost kulinarike.

Dordonja

Rocamadour

Že od daleč se nam bo odprl čudovit razgled na mesto s cerkvami in utrdbami, pripeto na strmi pečini nad globokim kanjonom reke Alzou. Tu naj bi davno nekoč živel puščavnik sv. Amadour - od tod izvira tudi ime kraja. V 12. in 13. stol. je bil Rocamadour eno izmed najbolj priljubljenih romarskih središč. Sem so hodile množice romarjev, od najpreprostejših pa vse do kraljev. Številne stopnice nas bodo vodile do glavnega trga, ki ga obkroža sedem svetišč.

Rocamadour večerni pogled
Rocamadour

Prazgodovinska jama Lascaux

Čaka posebno doživetje: ogled prazgodovinske jame Lascaux. Glavna vrednost jame, ki so jo odkrili leta 1940, so izjemne paleolitske stenske podobe bikov, bizonov in konj. Preštevilni obiskovalci in podnebne spremembe so slikam povzročale vedno več škode, zato so originalno jamo zaprli. Leta 2016 so odprli verodostojno kopijo in multimedijsko predstavitev v novi podzemni zgradbi, ki je že sama po sebi umetniško delo.

Lascaux
Lascaux jamske poslikave

Srednjeveški Sarlat-la-Canéda

Sarlat-la-Canéda, središče področja Périgord Noir. Nastalo je v 8. stol. okoli benediktinskega samostana. Všeč nam bodo ozke srednjeveške ulice ter obnovljene gotske in renesančne hiše, katedrala, škofija … krajino.

Sarlat la Caneda, srednjeveške ulice
Kulinarične dobrote Dordonje
Chambery, savojske Alpe

1. dan

Chambery

Odhod iz Ljubljane ob 5. uri. Vožnja mimo Benetk in Torina ter skozi predor Frejus v Francijo. Naš prvi postanek bomo naredili v Chamberyju, zgodovinski prestolnici Savoje, ki se razprostira v dolini med alpskimi masivi. Sprehod...

Preberi več
Hautefort

2. dan

Grad Hautefort

Zajtrk. Vožnja mimo Clermont-Ferranda v Dordonjo, kjer bomo v raziskovanju te čudovite dežele preživeli nekaj dni. Prvi na vrsti bo grad Hautefort, ki po mogočnosti bolj spominja na enega od gradov v dolini Loare kot pa na utrdb...

Preberi več
Beynac grad

3. dan

Sarlat-la-Canéda-grad Beynac-Rocamadour

Zajtrk. Dopoldne bo namenjeno potepanju po mestu Sarlat-la-Canéda, središču področja Périgord Noir. Nastalo je v 8. stol. okoli benediktinskega samostana. Všeč nam bodo ozke srednjeveške ulice ter obnovljene gotske in renesančne...

Preberi več
Marqueyssac vrtovi

4. dan

La Roque Gageac-vrtovi Marqueyssac-jame Lascaux

Zajtrk. Obiskali bomo še eno vas, ki nosi oznako "najlepša francoska vas".To boLa Roque-Gageac, ki leži stisnjena pod velikanskimi previsnimi skalami in tik nad gladino Dordonje. Nato bodo na vrsti nenavadni viseči vrtovi Marque...

Preberi več
Milandes grad

5. dan

Domme-grad Castelnaud-grad Milandes-Monpazier

Zajtrk. Najprej nas čaka Domme, akropola Dordonje, ki ima edinstveno lego na skalnem pomolu nad dolino reke Dordonje. Mesto je leta 1283 kot strateško točko ustanovil Filip Plešasti. Sprehod skozi utrjena vrata obzidanega srednj...

Preberi več
Srednjeveske hišice v Dordonji

6. dan

Saint Léon sur Vézère-La Roque St Christophe

Zajtrk. Vožnja v Saint-Léon-sur-Vézère, še eno vas, ki se ponaša z naslovom "najlepša francoska vas". Leži v okljuku reke Vézère. Nadvse privlačna vasica s prepletenimi ulicami, kjer so vse hiše iz enakega lokalnega kamna, tudi ...

Preberi več
Bergamo

7. dan

Bergamo

Zajtrk. Nadaljevanje poti mimo Torina in Milana v Bergamo, eno izmed pomembnejših lombardskih mest. Staro mesto se je razvilo na hribu severnega obrobja lombardske nižine, pod njim pa se razprostira moderni del. Naš cilj je seve...

Preberi več
1 Chambery
2 Grad Hautefort
3 Sarlat-la-Canéda-grad Beynac-Rocamadour
4 La Roque Gageac-vrtovi Marqueyssac-jame Lascaux
5 Domme-grad Castelnaud-grad Milandes-Monpazier
6 Saint Léon sur Vézère-La Roque St Christophe
7 Bergamo
7 Days

Dordonja, francoska Toskana

7 Days

1. dan

Chambery

Odhod iz Ljubljane ob 5. uri. Vožnja mimo Benetk in Torina ter skozi predor Frejus v Francijo. Naš prvi postanek bomo naredili v Chamberyju, zgodovinski prestolnici Savoje, ki se razprostira v dolini med alpskimi masivi. Sprehod po starem delu mesta, kjer bomo občudovali lepe arhitekturne spomenike: katedralo sv. Frančiška Saleškega v slogu plameneče gotike (fr. termin »gothique flamboyant«), Vodnjak slonov, Grad savojskih vojvod … Nadaljevanje vožnje do našega hotela, nočitev.

Chambery, savojske Alpe

2. dan

Grad Hautefort

Zajtrk. Vožnja mimo Clermont-Ferranda v Dordonjo, kjer bomo v raziskovanju te čudovite dežele preživeli nekaj dni. Prvi na vrsti bo grad Hautefort, ki po mogočnosti bolj spominja na enega od gradov v dolini Loare kot pa na utrdbo v Périgordu. Grad stoji na hribu sredi prostranega amfiteatra in se vidi že od daleč.

Že v 9. stol. so tukaj zgradili trdnjavo, ki se je skozi stoletja spreminjala, današnji eleganten videz pa sodi v 17. stol. Grad obdajajo francosko oblikovani terasasti vrtovi, zahodno od gradu pa se nadaljuje prostran angleški park (30 ha). Ogledi. Vožnja v hotel, večerja in nočitev.

Hautefort

3. dan

Sarlat-la-Canéda-grad Beynac-Rocamadour

Zajtrk. Dopoldne bo namenjeno potepanju po mestu Sarlat-la-Canéda, središču področja Périgord Noir. Nastalo je v 8. stol. okoli benediktinskega samostana. Všeč nam bodo ozke srednjeveške ulice ter obnovljene gotske in renesančne hiše, katedrala, škofija …

Sledi ogled srednjeveškega gradu Beynac, ki kraljuje na divjih pečinah visoko nad reko Dordonjo in sodi med najbolje ohranjene te vrste. Začetki segajo v 12. stol., današnja oblika pa je iz 15. in 16. stol. Grad je bil močno utrjen, kar pa ni motilo Riharda Levjesrčnega, da ga ne bi zavzel. Z gradu je prelep razgled na reko Dordonjo. Nato se bomo spustili v vas, ki sodi med najlepše francoske vasi, kar bomo na sprehodu ugotovili tudi sami. 

Vožnja v Rocamadour, enega najbolj obiskanih krajev v Dordonji. Že od daleč se nam bo odprl čudovit razgled na mesto s cerkvami in utrdbami, pripeto na strmi pečini nad globokim kanjonom reke Alzou. Tu naj bi davno nekoč živel puščavnik sv. Amadour - od tod izvira tudi ime kraja. V 12. in 13. stol. je bil Rocamadour eno izmed najbolj priljubljenih romarskih središč. Sem so hodile množice romarjev, od najpreprostejših pa vse do kraljev. Številne stopnice nas bodo vodile do glavnega trga, ki ga obkroža sedem svetišč. Nato sprehod po živahnem naselju. Vožnja v hotel, večerja in nočitev.

Beynac grad

4. dan

La Roque Gageac-vrtovi Marqueyssac-jame Lascaux

Zajtrk. Obiskali bomo še eno vas, ki nosi oznako "najlepša francoska vas". To bo La Roque-Gageac, ki leži stisnjena pod velikanskimi previsnimi skalami in tik nad gladino Dordonje. Nato bodo na vrsti nenavadni viseči vrtovi Marqueyssac. Nastajali so v 19. stol., v končni obliki pa so jih za javnost odprli 1997.

Razprostirajo se na skalnem pomolu nad dolino Dordonje in nudijo 6 km senčnih poti, ki v obliki nekakšnega labirinta vodijo do razgledišča, od koder se odpira fantastičen razgled na reko z gradovi in vasmi. V vrtovih je zasajenih več kot 150.000 stoletnih pušpanov, ki so ročno obrezani v različne oblike. 

Popoldne nas čaka posebno doživetje: ogled prazgodovinske jame Lascaux. Glavna vrednost jame, ki so jo odkrili leta 1940, so izjemne paleolitske stenske podobe bikov, bizonov in konj. Preštevilni obiskovalci in podnebne spremembe so slikam povzročale vedno več škode, zato so originalno jamo zaprli. Leta 2016 so odprli verodostojno kopijo in multimedijsko predstavitev v novi podzemni zgradbi, ki je že sama po sebi umetniško delo. Prosto za večerjo po želji. Vrnitev v hotel in nočitev.

Marqueyssac vrtovi

5. dan

Domme-grad Castelnaud-grad Milandes-Monpazier

Zajtrk. Najprej nas čaka Domme, akropola Dordonje, ki ima edinstveno lego na skalnem pomolu nad dolino reke Dordonje. Mesto je leta 1283 kot strateško točko ustanovil Filip Plešasti. Sprehod skozi utrjena vrata obzidanega srednjeveškega mesta (bastide) ter mimo mestne hiše in cerkve do razgledne točke, kjer bomo uživali v razgledu na rečno pokrajino.

Naslednji bo grad Castelnaud z odličnim položajem na vrhu hriba, tako da je popolnoma obvladoval dolino Dordonje. 

Bližnji renesančni grad Milandes so zgradili konec 15. stol., leta 1949 pa ga je kupila slavna ameriška pevka, plesalka in borka za pravičnost Josephine Baker (1906-1975) za množico svojih otrok. V gradu bomo spoznavali njeno življenje. 

Za konec dneva se bomo zapeljali v Monpazier, eno najlepših utrjenih mest v Dordonji. Leta 1284 ga je ustanovil angleški kralj Edvard I. Mesto je pravokotne oblike z mrežo pravilno razporejenih ulic. Podali se bomo na slikovit glavni trg, ki je tudi pravokoten. Videli bomo pokrito tržnico in hiše z arkadami, ki so nastajale od srednjega veka dalje. Prosto za večerjo po želji. Vrnitev v hotel in nočitev.

Milandes grad

6. dan

Saint Léon sur Vézère-La Roque St Christophe

Zajtrk. Vožnja v Saint-Léon-sur-Vézère, še eno vas, ki se ponaša z naslovom "najlepša francoska vas". Leži v okljuku reke Vézère. Nadvse privlačna vasica s prepletenimi ulicami, kjer so vse hiše iz enakega lokalnega kamna, tudi strehe, se lahko pohvali kar z dvema gradovoma, najimenitnejša pa je nekdanja samostanska cerkev iz 12. stol., ki je ena najstarejših romanskih cerkva v regiji.

Nato bo na vrsti La Roque St-Christophe, ki predstavlja eno najstarejših in najmogočnejših prazgodovinskih naselbin v dolini. Trogloditska bivališča, ki so bila poseljena od poznega paleolitika dalje, so nastala v številnih naravnih jamah v navpični steni (80 m) in v dolžini okoli 900 m nad reko Vézère. Ogledi. Slovo od prelepe Dordonje. Vožnja mimo Clermont-Ferranda in Lyona proti našemu hotelu. Nastanitev. Večerja in nočitev.

Srednjeveske hišice v Dordonji

7. dan

Bergamo

Zajtrk. Nadaljevanje poti mimo Torina in Milana v Bergamo, eno izmed pomembnejših lombardskih mest. Staro mesto se je razvilo na hribu severnega obrobja lombardske nižine, pod njim pa se razprostira moderni del. Naš cilj je seveda staro mesto - Città Alta, ki na majhnem prostoru skriva toliko znamenitosti, da se jih zlepa ne bomo nagledali: kapela Colleoni, krstilnica, Marijina bazilika, katedrala, stolp z uro, palače, obzidje ... Vrnitev v Ljubljano.

Bergamo

Dordonja, francoska Toskana

Potovanje po dnevih

1. destinacija
Chambery
(1. dan)
2. destinacija
Grad Hautefort
(2. dan)
3. destinacija
Sarlat-la-Canéda-grad Beynac-Rocamadour
(3. dan)
4. destinacija
La Roque Gageac-vrtovi Marqueyssac-jame Lascaux
(4. dan)
5. destinacija
Domme-grad Castelnaud-grad Milandes-Monpazier
(5. dan)
6. destinacija
Saint Léon sur Vézère-La Roque St Christophe
(6. dan)
7. destinacija
Bergamo
(7. dan)