domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Etiopija
Duhovno vodstvo g. Robert Friškovec - Po poteh etiopskega krščanstva – Lalibela, Axum, Bahir Dar, Gheralta

Etiopija je neprimerljiva, unikatna in izjemno vsebinsko bogata dežela. Obiskali bomo njen sever, kjer bomo odkrili največje lepote te čudovite afriške dežele. Podali se bomo na romanje po najsvetejših krajih etiopskega krščanstva, občudovali bomo veličastno jezero Tana in njegove samostane, presenetili nas bodo lepi gradovi Gondarja. Axum bo postregel z bogato in najstarejšo zgodovino, cerkvice Gheralte nam bodo všeč zaradi nenavadnih lokacij, o Lalibeli pa bi lahko govorili še in še, a preprosto povedano, cerkvice Lalibele so mojstrstvo.

od 02.dec.2019
do 11.dec.2019
Cena
2.640 (najmanj 20 potnikov),
2.840 (najmanj 15 potnikov),
2.940 (najmanj 10 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana–Maribor-Adis Abeba
Odhod do bližnjega letališča in z enim postankom poletimo v prestolnico Etiopije. Nočni polet proti Adis Abebi.
2. dan: Adis Abeba–Axum
Jutranji pristanek v prestolnici Etiopije. V mestu obiščemo Narodni muzej in katedralo Svete Trojice ter se zapeljemo skozi središče, če nam bo čas dopuščal, pa še na razgledno točko nad mestom. Popoldan se vrnemo na letališče, od koder poletimo v Axum, na skrajni sever Etiopije. Prevoz do hotela, večerja in nočitev.
3. dan: Axum–Gheralta
Dopoldan raziskujemo Axum, ki je bil pred dobrimi 2000 leti prestolnica axumitskega imperija. Še prej, 1000 let pr. Kr. naj bi bil Axum prestolnica kraljestva kraljice iz Sabe. V 4. stoletju je bila tu ustanovljena Etiopska cerkev in še danes je Axum najsvetejše mesto etiopskih kristjanov. Ogledamo si stele oz. obeliske, ostanke nekdanjih gradov, muzej, cerkev Marije Zionske, palačo kraljice iz Sabe, zapise kralja Ezane ter grobnici kraljev Kaleba ter Gebre Meskela. Popoldan se vozimo skozi pokrajino Tigray vse do Hawzena, izhodišča za obisk v skalo vrezanih cerkvic Gheralte. Večerja in nočitev.
4. dan: Gheralta–Mekele
Zjutraj raziskujemo območje Gheralta, znano po v skalo vklesanih cerkvicah. Vozimo se po zanimivi in nenavadni pokrajini. Splezamo do cerkvice Mariam Korkor, ki nas preseneti s svojo lokacijo, prav tako so navdušujoči razgledi na okolico. Popoldan nadaljujemo z vožnjo v Mekele, danes rastoče univerzitetno mesto, nekoč pa je bilo za kratek čas celo prestolnica dežele. Sprehodimo se po središču, opazujemo vedno živahni etiopski vsakdan, raziščemo tržnico, obiščemo katedralo. Večerja in nočitev.
5. dan: Mekele–Lalibela
Dan je namenjen vožnji v Lalibelo. Lalibela je
po mnenju mnogih najlepši kraj v Etiopiji. Povsod so prijetne, majhne vasice in veliko ljudi. Mnogo je lepih razgledov in s tem dobrih razlogov za postanke. Proti večeru prispemo v Lalibelo, majhno, a neskončno prijetno in zelo mirno naselje. Večerja in nočitev.
6. dan: Lalibela
Cel dan je namenjen raziskovanju Lalibele. Obiščemo vseh enajst monolitnih v skalo vklesanih cerkvic iz 12. stoletja (Unesco). Vsaka od njih je unikatna na svoj način ne le po zunanjosti, ampak tudi po notranjosti. Oblika in poslikave, vse je posebno, vse je samosvoje. Cerkvice so še vedno v uporabi, zato bomo morda videli lokalne obrede. Popoldan uživamo v sprehajanju po današnji Lalibeli in spoznavamo lokalni način gradnje. Večerja in nočitev.
7. dan: Lalibela–Gondar
Zjutraj zapustimo Lalibelo in se vozimo v Gondar skozi pokrajino, kjer je neskončno priložnosti za lepe razglede in postanke v spokojnih vasicah. Četudi se nam zdi, da smo povsod sami, je vedno nekje v bližini veliko ljudi. V Gondar, »srednjeveško« prestolnico Etiopije, znano po najlepših gradovih etiopskih kraljev, prispemo pozno popoldan. Obiščemo cerkvico Debre Berhan Sellasie iz 16. stoletja, znano po zanimivi simboliki in nenavadnih poslikavah v notranjosti. Večerja in nočitev.
8. dan: Gondar–Bahir Dar
V Gondarju obiščemo še znamenite gradove in kopališče kralja Fasilladasa (Unesco). Sprehajamo se med gradovi in poslušamo zgodbe o življenju etiopskih kraljev. Tukaj je vse drugače in zanimivo, Etiopija je pravi mali svet zase. Popoldan se vozimo proti jezeru Tana, v Bahir Dar. Zvečer se sprehodimo ob jezeru, ki je tudi izvir Modrega Nila in je največje jezero v Etiopiji s površino preko 3.200km2. Večerja in nočitev.
9. dan: Bahir Dar–Adis Abeba
Dopoldan plovba z ladjico po jezeru Tana, kjer obiščemo samostana Ura Kidane Mihret ter Azwa Mariam. Oba sta izjemno zanimiva, ponašata se z dolgo zgodovino in sta znana po različnih oblikah starodavnih križev, slik, fesk ter z zbirkami Biblij, zapisanih v Ge'ezu, starodavnem etiopskem jeziku. Popoldan se odpeljemo na letališče in poletimo v Adis Abebo, od koder nadaljujemo polet proti Evropi.
10. dan: Adis Abeba–Maribor–Ljubljana
Pristanek na enem od okoliških letališč. Še prevoz do odhodnih krajev.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: trud@trud.si    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji