domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Armenija in Gruzija
Presenečenje na stiku vzhoda in zahoda
od 24.apr.2022
do 03.maj.2022
Cena
1.390 (najmanj 20 potnikov),
1.490 (najmanj 15 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Erevan
Prevoz do enega od okoliških letališč in polet v Armenijo. Po pristanku prevoz do hotela in nočitev.
2. dan: Erevan
Zajtrk. Armenski prestolnici je od nekdaj pomen dajala lega na križišču pomembnih trgovskih poti. Sprehodili se bomo po Trgu republike z mnogimi zanimivimi in pomembnimi stavbami okrog njega. Ogledali si bomo muzej, ki prikazuje genocid nad armenskim prebivalstvom s strani Turkov v 20. stoletju. Popoldne si bomo ogledali muzej z edinstveno kolekcijo starih rokopisov, od filozofije do medicine in geografije, zanimiva pa je tudi moderna galerija Matenadaram. Večerja in nočitev.
3. dan: Echmiadzin-Garni-Geghard
Zajtrk. Zjutraj se odpeljemo do Echmiadzina, nekdanje prestolnice, ki velja za religiozni in duhovni center armenskega krščanstva, nekakšen armenski Vatikan. Tu je sedež vodje armenske pravoslavne cerkve. Kosilo. Popoldan bo namenjen spoznavanju izredne armenske kulturne dediščine, ki spada tudi pod Unesco. Ogledamo si tempelj Garni, kjer bomo občudovali izkopane ostanke palače in slavni helenistični tempelj, ki je lep primer antične arhitekture. Nato še ogled enega najlepših spomenikov na Kavkazu, samostana Geghard, vklesanega v skalo. Nočitev.
4. dan: Erevan-Khor Virap-Areni-Noravank-Selim-Noraduz-Sevan
Zajtrk. Najprej nas čaka še eden od odličnih armenskih samostanov, Khor Virap. Tu bomo lahko kot na dlani videli mitsko goro Ararat. Nato nas na tržnici čaka pokušina domačega armenskega vina v Areniju in že bomo pri kompleksu Noravank, od koder se nam ponuja pogled na rdeče klife na drugi strani doline pod nami. Kosilo. Nato prečkamo prelaz Selim in na poti obiščemo zelo dobro ohranjen karavanseraj iz 14. stoletja. Naša pot po Armeniji se nadaljuje do kraja Noraduz, ki je najbolj znan po pokopališču z značilnimi križi. Po ogledih nadaljujemo vožnjo do jezera Sevan. Nočitev.
5. dan: Sevan-Haghpat-Sanahin-Tbilisi
Zajtrk. Po ogledu jezera Sevan, ki leži na okoli dva tisočih metrih nad morjem in nas očara s svojo temno modro barvo, nas pot vodi v pokrajino Lori, deželo bogatih gozdov, gora in globokih sotesk ter deročih rek. Tudi tu naletimo na odlične primerke armenske srednjeveške arhitekture, prav tako Unescove dediščine. Samostana Sanahin in Haghpat se ponašata z izredno lego, obisk je čudovito doživetje. Okrog njiju so kapelice in cerkvice, zvoniki, galerije, vidimo značilni armenski križ. Po prečkanju meje vožnja v Tbilisi. Večerja in nočitev.
6. dan: Tbilisi
Zajtrk. Tbilisi bo pravi biser naše poti. Že od svojih začetkov v 4. stoletju je bil vedno pomembno mesto, glavno središče Kavkaza, pomembna postojanka na slavni Svileni poti. Predstavljal je stičišče vzhoda in zahoda, Evrope in Azije. Čudovita mešanica kultur, narodov, religij se še danes kaže v starem mestu, tu stojijo pravoslavna in katoliška cerkev, mošeja in sinagoga. Tudi na živahnih ulicah in trgih je zaznati to harmonično mešanico ljudstev, posebno na kakšni tržnici. Očara nas mešanica arhitekture, vabile nas bodo lesene hiše z odprtimi lesenimi balkoni. Mesto si ogledamo tudi s svete gore Mtatsminda, od koder imamo lep pogled na stari in novi del. Vidimo trdnjavo Narikala,
stare žveplene kopeli, ki so videle mnogo pesnikov, glasbenikov, umetnikov, kraljev. Obiščemo katedralo Sioni in cerkev Metehi v starem delu... Večerja in nočitev.
7. dan: Tbilisi-Kakheti-Bodbe-Sighnaghi-Kvareli-Tbilisi
Zajtrk. Po zajtrku se odpravimo na spoznavanje vinorodne regije Kakheti. Najprej nas v kraju Bodbe čaka ogled samostana sv. Kristijane (Nine), zavetnice Gruzije. Kosilo. Pot nadaljujemo v Sighnaghi, slikovito hribovsko mestece, od koder se nam odpirajo panoramski pogledi na dolino Alazani in vzhodno kavkaško gorovje. Sledi spust v Kvareli, eno od »vinskih prestolnic«, kjer gruzinsko vino seveda poskusimo. V vinski kleti se bomo sprehodili po tunelih, kjer bomo spoznavali postopek pridelave vina po postopku kvevri, ki je kot najstarejši način pridobivanja vina na seznamu Unescove kulturne dediščine. Povratek v Tbilisi, nočitev.
8. dan: Tbilisi-Mtshketa-Ananuri-Kazbegi-Gudauri
Zajtrk. Pot nas odpelje do nekdanje gruzijske prestolnice Mtshketa. Arheologi pravijo, da je bilo mesto ustanovljeno v drugem tisočletju pred Kristusom. Tu je Gruzija v 4. stoletju sprejela krščansko vero. Mtshketa je vključena na Unescov seznam. Obiščemo samostan Jvari in katedralo Svetiškoveli, največjo v Gruziji. Nato se priključimo na staro vojaško cesto, ki vodi na sever v osrčje Kavkaza in naprej v Rusijo. Pokrajina postaja vse bolj slikovita in dramatična. Ustavimo se pri utrdbi Ananuri in nato nadaljujemo pot skoraj do ruske meje. Eden zadnjih krajev v Gruziji je Kazbegi, od koder se nam odpre mogočen pogled na kavkaško gorovje, z goro Kazbek v ospredju, enim od šestih pettisočakov v Kavkazu. Večerja in nočitev.
9. dan: Gudauri-Gori-Uplistsikhe-Kutaisi
Zajtrk. Danes se spustimo po kavkaški cesti spet v dolino in obiščemo Gori, ki je znan kot Stalinov rojstni kraj, tu je tudi njegov muzej. Obiščemo še prastaro jamsko mesto Uplistsikhe iz 7. stoletja pred Kr. Videli bomo dvorano za poganske rituale, tu so tudi podzemne vinske kleti, teater, cerkev, bivalni prostori... Odhod v Kutaisi. Večerja in nočitev.
10. dan: Kutaisi-Gelati-Tbilisi-Ljubljana
Zajtrk. Po raziskovanju Kutaisija si ogledamo še bližnji samostan Gelati, ki je pod zaščito Unesca in velja za enega izmed najbolj pomembnih samostanov v deželi. Popoldan odhod na letališče. Polet proti enemu od okoliških letališč in prevoz do Ljubljane. Prihod v zgodnjih jutranjih urah.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: [email protected]    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji