domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Magični Peru
Zlati inkovski zakladi – skrivnostne linije v Nazci – očarljiva kolonialna arhitektura – mogočni kondorji - jezero Titikaka in ljudstvo Uros – nepozabni Machu Picchu in inkovska Sveta dolina

Peru je dežela, kjer najbolje spoznamo mogočnost nekdanjega inkovskega kraljestva. Od prelepih izdelkov v muzeju zlata v Limi do osupljivega Machu Picchuja se bomo srečevali z izjemnimi dosežki ene najbolj razvitih civilizacij v zgodovini človeštva. Uživali bomo med plovbo mimo pingvinov, tjulnov, pelikanov in neštetih drugih ptic. Občudovali bomo stare neznane umetnike in matematike, ki so začrtali ogromne like v Nazci. Presunila nas bo mogočnost Andov, srečevali bomo lame, alpake, se sprehajali po prelepih trgih kolonialnih mest Arequipe in Cusca, obiskali ljudstvo Uros na plavajočih otokih jezera Titikaka, obnemeli pred edinstvenim Machu Picchujem... Kdor enkrat doživi lepoto Peruja, ne bo te dežele nikoli pozabil…

od 21.nov.2022
do 03.dec.2022
Cena
2.650 (najmanj 25 potnikov),
2.750 (najmanj 15 potnikov),
2.850 (najmanj 10 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Lima
Jutranji odhod do beneškega letališča in polet z enim postankom proti Peruju. V Limi bomo pristali v večernih urah. Nočitev.
2. dan: Lima-Paracas
Limo, nekoč najbogatejše mesto v Ameriki, ki ga je ustanovil Francisco Pizarro, bomo spoznali med zanimivo panoramsko vožnjo. Videli bomo revnejše predele in bogate četrti Miraflores ob Pacifiku. Sprehodili se bomo po starem delu mesta, zgrajenem v španskem kolonialnem slogu. Tu stoji vladna palača, katedrala, nadškofova palača in druge pomembne stavbe. Popoldan se odpeljemo proti Paracasu. Južno od Lime se že začenja perujska puščava, ki pa jo pogosto prekinjajo zelene oaze. Večerja in nočitev.
3. dan: Paracas-otoki Ballestas-Huacachina-Nazca
Izlet s čolni v naravni park Ballestas, ki jih imenujejo perujski Galapagos. Na skalnatih otočkih domujejo kolonije morskih levov in mnogo vrst zanimivih ptic: pelikani, kormorani, flamingi in drugi. Te ptice so tudi vir pomembnega naravnega gnojila gvana, pravega naravnega bogastva. Cesta Panamericana nas nato pripelje do idilične oaze Huacachine, ki jo obdajajo peščene sipine, po katerih se lahko spustite z desko, podobno kot na snegu. Proti večeru bomo prispeli v Nazco in že zaslutili obrise skrivnostnih linij, katerih izvor še danes ni pojasnjen. Večerja in nočitev.
4. dan: Nazca-Arequipa
Najbolje bomo geometrijske like, ki so zarezani v peščeno in kamnito puščavo, lahko opazovali iz zraka med panoramskim preletom (doplačilo). Občutki so resnično neverjetni. Pot bomo spet nadaljevali ob Pacifiku, uživali v dramatični pokrajini in končno zavili proti Andom ter zvečer prispeli v belo mesto Arequipo, obdano z mogočnimi zasneženimi ognjeniki. Med potjo kosilo. Nočitev.
5. dan: Arequipa-Colca
Spoznali bomo čudovito Arequipo in se sprehodili po enem najlepših trgov v Peruju. Arequipi zaradi dobrega podnebja pravijo tudi mesto večne modrine. Obiskali bomo samostan sv. Cataline, ki je eden najbolj posebnih v deželi, slišali bomo zgodbo o njegovi zanimivi zgodovini. Kosilo. Nato se odpravimo proti kanjonu Colca. V slikoviti andski pokrajini bomo srečevali lame, alpake in druge značilne živali tega dela sveta. Tudi rastlinstvo se je dobro prilagodilo na to naravno okolje. Mimo majhnih indijanskih vasic bomo prišli na prelaz, ki bo tudi najvišja točka našega potovanja. Spustili se bomo v dolino, do Chivaya, znanega po termalnih vrelcih La Calera. Nočitev.
6. dan: Colca-Cruz del Condor-Puno
Odpravili se bomo do prelaza Cruz del Condor, kjer bomo obnemeli pred lepoto veličastnih andskih kondorjev. Dih nam bodo jemala tudi neverjetna terasasto obdelana polja še iz predinkovskih časov, ki pa jih kmetje obdelujejo še danes. Domačini, ki pripadajo različnim indijanskim skupinam, so tu še vedno oblečeni v tradicionalna živopisana oblačila. Popoldan se po slikoviti pokrajini odpeljemo v Puno ob jezeru Titicaca. Glede na to, da je veliko skoraj za polovico naše domovine, včasih pa je bilo še večje,
ni čudno, da so Inki verjeli, da so njihovi predniki prišli iz jezerskih globin. Z njim so povezane še številne druge legende. Večerja in nočitev.
7. dan: Puno-plavajoči otoki Uros-Sillustani-Puno
Danes bomo spoznali, kako si je življenje uredilo ljudstvo Uros. Iz trsja, ki raste ob obrežjih Titicace, so si namreč naredili prave plavajoče otoke in si na njih zgradili tudi cele vasi. Celo šolo imajo na teh otokih, med katerimi se prevažajo z značilnimi čolni. Tako jim dejansko sploh ni potrebno iti na kopno, saj imajo na otokih vse, kar potrebujejo za življenje. Čolne iz trsja bomo lahko preizkusili tudi sami. Kosilo. Sledi še ogled posebnih grobnic v Sillustaniju, kamor so nekdanja ljudstva pokopavala svoje plemstvo. Nekateri pogrebni stolpi dosežejo tudi 15 metrov v višino. Nočitev.
8. dan: Puno-Cusco
Z avtobusom se bomo odpeljali proti Cuscu po eni najlepših pokrajin v Peruju. Med potjo bomo uživali v lepih pogledih na andsko hribovje in se večkrat ustavili v prijetnih malih vasicah. Kosilo na poti. Prihod v nekdanje središče inkovskega imperija in eno najlepših mest na svetu. Nočitev.
9. dan: Cusco
Nekoč je bil Cusco eno najbogatejših mest na svetu. Zlato je kmalu privabilo Špance, ki so umorili inkovskega vladarja in s tem zrušili celotno državo. Toda mesto je danes resnično veličasten spomenik nekdanjim časom in ima čar, ki ga nima nobeno drugo v Peruju. Enkraten je glavni trg, obkrožen s čudovitimi kolonialnimi zgradbami in cerkvami. Lahko si samo domišljamo, kako je bil v časih Inkov mogočen zlati tempelj Korikanča. Ogromni kamni v zidovih so izklesani tako natančno, da mednje ne gre niti noževa konica. Kosilo. Zanimivi so tudi inkovski ostanki nekoliko iz mesta: trdnjava Sacsayhuaman, Puca Pucara, kopeli v Tambo Machayu. Nočitev.
10. dan: Cusco-Chinchero-Sveta dolina-Salinas-Urubamba
Odpravili se bomo v inkovsko Sveto dolino. Ta leži približno šeststo metrov nižje od Cusca, tako da ima zelo prijetno klimo, kar so vedeli tudi inkovski vladarji, ki so radi zahajali sem. Njena lega med mogočni andskimi vrhovi je res posebna. Na poti se bomo ustavili v Chincheru s prijetnim indijanskim trgom in kolonialno cerkvico. Kosilo. Ogledali si bomo soline, Salinas, kjer še danes v neštetih bazenčkih domačini pridobivajo sol iz vode, ki priteče iz gore. Nočitev.
11. dan: Urubamba-Machu Picchu-Ollantaytambo-Cusco
Za konec potovanja smo si prihranili še največje doživetje, obisk izgubljenega inkovskega mesta Machu Picchuja, ki ga Španci niso odkrili in je tako ostalo skrito vse do 20. stoletja. Še vedno znanstveniki ne vedo natančno, kakšno vlogo je imelo mesto, toda to prav nič ne zmanjšuje njegove osupljive lepote. Ljudstvo, ki je gradilo tako enkratne templje, grobnice, zgradbe je gotovo imelo izredna znanja. Machu Picchu je verjetno najpomembnejši arheološki spomenik na svetu. Kosilo. Na poti v Cusco se bomo ustavili še v Ollantaytambu, kjer stoji še ena inkovska utrdba, ki jo Španci niso nikoli zavzeli. Nočitev.
12. dan: Cusco-Lima-Evropa
Prosto za nakupe na vedno živahni indijanski tržnici. Sledi poletel v Limo ter nadaljevanje poti v Evropo.
13. dan: Ljubljana
Še prevoz iz Benetk do Ljubljane in konec potovanja.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: [email protected]    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji