Turistična agencija Trud
Dunaj: Ukrajinski modernizem
Prenesi PDF

Dunaj: Ukrajinski modernizem

Z umetnostnim zgodovinarjem

Novost v ponudbi
18.05.2024

Od 79€

Cene in doplačila

Dunaj: Ukrajinski modernizem

Cene

  • Najmanj 40 potnikov 79€
  • Najmanj 30 potnikov 89€

Vključuje

Prevoz s turističnim avtobusom, vodstvo umetnostnega zgodovinarja in organizacijo.

Doplačila po želji

Vstopnica na razstavo.

Ukrajinski modernizem

Razstava je prva celovita predstavitev ukrajinske umetnosti prve polovice dvajsetega stoletja, ki je bila predstavljena zunaj Ukrajine. Pripoveduje o burnem poglavju ukrajinske kulturne zgodovine in o tem, kako so sodobni umetniki poskušali okrepiti ukrajinsko suverenost in neodvisnost ter vzpostaviti prepoznaven nacionalni slog. Razstava v Belvederju se osredotoča na umetnost iz obdobja okoli leta 1900, da bi poudaril povezave z razvojem Jugendstila.

Dunaj: Ukrajinski modernizem

Modernizem v Ukrajini

Modernistično gibanje v Ukrajini se je razvijalo v zapletenem družbenopolitičnem okolju: prva svetovna vojna, revolucija leta 1917, poznejša kratkotrajna avtonomija kot Ukrajinska ljudska republika (1917-20) in ustanovitev sovjetske Ukrajine. Kljub pretresom so se ukrajinska umetnost, literatura, gledališče in film razcveteli. Bojčukisti, privrženci monumentalista Mihaila Bojčuka so ustvarili lastno nacionalno šolo stenskega slikarstva, ki se je zgledovala po bizantinski tradiciji in ukrajinski ljudski umetnosti.

Modernizem v Ukrajini
Modernizem v Ukrajini

Konstruktivizem in futurizem

V Harkovu je Vasil Jermilov postal glavni predstavnik ukrajinske različice konstruktivizma. Medtem je v Kijevu Oleksandr Bohomazov, najpomembnejši futurist v državi, razvil slog, znan kot spektralizem. Konec dvajsetih let 20. stoletja je Kijevski umetnostni inštitut postal zadnje zatočišče pionirjev moderne umetnosti, kot sta Kazimir Malevič in Vladimir Tatlin. Ves ta razvoj je brutalno zaustavila stalinistična represija v tridesetih letih 20. stoletja.⠀

Konstruktivizem in futurizem
Konstruktivizem in futurizem

Program

Odhod iz Ljubljane ob 6. uri. Vožnja na Dunaj. Avstrijska prestolnica se ponaša z izjemno zgodovino, vsako obdobje je mesto zaznamovalo na svoj način. Najprej se bomo zapeljali po mestnem Ringu, ki obdaja dunajsko središče. Nato ogled razstave »Ukrajinski modernizem« v dunajski galeriji Belvedere. V prostem času po želji sprehod do katedrale sv. Štefana. Zvečer vrnitev v Ljubljano.


Program
Program
0 Days

Dunaj: Ukrajinski modernizem

0 Days

Morda vas zanima tudi …

Oglejte si nepozabna potovanja, ki vas bodo začarala za vedno...

Medičejske vile in vrtovi v Toskani Zagotovljen odhod
Medičejska vila Castello
Medičejske vile in vrtovi v Toskani
Z umetnostnim zgodovinarjem

Od 295€

Trst: Vincent van Gogh Pohitite s prijavo
Van Gogh Milano
Trst: Vincent van Gogh
Z umetnostno zgodovinarko mag. Tino Ponebšek

že 75€