Turistična agencija Trud
Ciper - otok ljubezni
Prenesi PDF

Ciper - otok ljubezni

Za ljubitelje arheologije, mitologije in naravnih čudes

Pošlji povpraševanje za to potovanje

Večerni pogled na Nikozijo - Ciper

Vključuje

letalski prevoz, letališke pristojbine, ročno prtljago na letalu (10 kg), prevoz do letališča in nazaj, 3 nočitve z zajtrkom v hotelu 3***, 2 večerji, avtobusne prevoze, oglede s slovenskim vodnikom, nezgodno zavarovanje.

Doplačila po želji

enoposteljna soba 100 evrov, vstopnine in napitnine cca 30 evrov, večji kovček (20 kg) na letalu 50 evrov.

Otok ljubezni 

Že od nekdaj se na tem otoku vrstijo civilizacije, ki so vsaka po svoje otok zaznamovala in preoblikovala. V antiki je bilo na otoku razvito čaščenje boginje ljubezni Afrodite, ki je bila po legendi rojena iz morske pene prav na Cipru. Otok so nato zavzeli Bizantinci, Arabci, križarji in Turki. Razvaline antičnih templjev, bleščeči mozaiki, odmaknjeni samostani, križarske utrdbe in vitki minareti mošej so le del njihove dediščine, bogastvo morja in zemlje pa se odraža tudi v kulinariki, ki je mešanica najboljšega iz grške ter orientalskih kuhinj.

Morski valovi na Cipru
Paphos

1. dan

Ljubljana - Ciper - Nikozija

Prevoz do Zagreba in polet na Ciper, otok bogate zgodovine in številnih legend. Ciper je poimenovan tudi otok sonca, saj tu uspeva sadno drevje, vinska trta ter obširni cedrovi in borovi gozdovi. Vožnja do prestolnice otoka, Nik...

Preberi več
Famagusta na Cipru

2. dan

Famagusta - Salamis - Bellapais

Po zajtrku se odpeljemo do mejnega prehoda, ki deli otok na grški in turški del. Prvo mesto na poti turški strani je Famagusta, mesto številnih mošej, cerkva in gradom, ki je bil navdih za znamenito dramo Othello. Mesto obdaja d...

Preberi več
Mestece Larnaka na Cipru

3. dan

Larnaka

Čaka nas ogled Larnake in znamenitosti v okolici mesta. To je rojstno mesto filozofa Zenona ter pribežališče Sv. Lazarja, o čemer priča njegov grob in cerkev. Danes je Larnaka znana po prijetni promenadi ob morju, ki ji dajejo s...

Preberi več
Souvlaki - kulinarika Cipra

4. dan

Paphos - Trodos - Limasol - Ljubljana

Zajtrk in odhod v Paphos. Obisk Afroditine skale, kjer se je po mitološkem izročilu iz morske pene rodila boginja lepote in ljubezni Afrodita. Zaradi kulturne dediščine izjemnega pomena je ta kraj na svoj seznam uvrstil tudi Une...

Preberi več
1 Ljubljana - Ciper - Nikozija
2 Famagusta - Salamis - Bellapais
3 Larnaka
4 Paphos - Trodos - Limasol - Ljubljana
4 Days

Ciper - otok ljubezni

4 Days

1. dan

Ljubljana - Ciper - Nikozija

Prevoz do Zagreba in polet na Ciper, otok bogate zgodovine in številnih legend. Ciper je poimenovan tudi otok sonca, saj tu uspeva sadno drevje, vinska trta ter obširni cedrovi in borovi gozdovi. Vožnja do prestolnice otoka, Nikozije. Mesto še vedno zaznamuje delitev na grški in turški del, kjer bomo spoznali zgodbo o zeleni črti, ki mesto deli. Obiskali bomo arheološki muzej, katerega artefakti izvirajo še iz neolitske dobe ter bizantinski muzej, ki hrani izjemne primerke ikon in drugih umetnin iz srednjeveškega obdobja. Videli bomo stolnico sv. Janeza, ki je prava zakladnica fresk in ikon. Sprehodimo se po znamenitem predelu Laiki Yitonia, ki vrvi od življenja. Ob povratku se bomo ustavili v gorskem mestecu Lefkara, ki slovi po ročno izdelanih čipkah in tradicionalni arhitekturi. V bližini je tudi samostan Agios Minas, kjer se nune ukvarjajo s slikanjem ikon in pridelavo medu. Nočitev.

Paphos

2. dan

Famagusta - Salamis - Bellapais

Po zajtrku se odpeljemo do mejnega prehoda, ki deli otok na grški in turški del. Prvo mesto na poti turški strani je Famagusta, mesto številnih mošej, cerkva in gradom, ki je bil navdih za znamenito dramo Othello. Mesto obdaja dobro ohranjeno obzidje. Med vsemi spomeniki izstopa nekdanja stolnica sv. Nikolaja, ki je bila spremenjena v mošejo. Nadaljujemo proti Salamisu, ki predstavlja najpomembnejše arheološko najdišče na otoku z gledališčem, termami in forumom. Odpravimo se do samostana Bellapais, ki ga krasi izjemna gotska arhitektura, uživamo lahko tudi v prekrasnem pogledu na severno obalo Cipra. Vrnitev v Limassol, večerja in nočitev.

Famagusta na Cipru

3. dan

Larnaka

Čaka nas ogled Larnake in znamenitosti v okolici mesta. To je rojstno mesto filozofa Zenona ter pribežališče Sv. Lazarja, o čemer priča njegov grob in cerkev. Danes je Larnaka znana po prijetni promenadi ob morju, ki ji dajejo senco palme, po številnih trgovinicah, kavarnicah in restavracijah v ozkih ulicah in sproščenem vzdušju. Nato se bomo odpeljali v predmestje, kjer stoji sredi čudovitih vrtov, na obali larnaškega slanega jezera, mošeja Hala Sultan Takkesi. Vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.

Mestece Larnaka na Cipru

4. dan

Paphos - Trodos - Limasol - Ljubljana

Zajtrk in odhod v Paphos. Obisk Afroditine skale, kjer se je po mitološkem izročilu iz morske pene rodila boginja lepote in ljubezni Afrodita. Zaradi kulturne dediščine izjemnega pomena je ta kraj na svoj seznam uvrstil tudi Unesco. Nato se podamo v pogorje Trodos. Vožnja skozi obširne cedrove in borove gozdove, ne manjka niti nasadov sadnega drevja in vinske trte. Ustavili se bomo v vasici Omodos, ki slovi po delavnicah domače obrti. Obiskali bomo samostan Kykkos, ki ga odlikuje slikovita lega na višini 1.318 metrov nad morjem. Ustanovljen je bil leta 1100, tu je hranjena ena od treh ikon, ki jih je podpisal Sv. Luka. V zelenju in svežini pogorja, ki se razteza na zahodni strani otoka, so bili sicer zgrajeni bizantinski samostani in cerkve, od katerih jih je devet vključenih pod zaščito Unesca. Po ogledih odhod na letališče in polet proti Zagrebu, od koder nas čaka še prevoz do Ljubljane.

Souvlaki - kulinarika Cipra

Ciper - otok ljubezni

Potovanje po dnevih

1. destinacija
Ljubljana - Ciper - Nikozija
(1. dan)
2. destinacija
Famagusta - Salamis - Bellapais
(2. dan)
3. destinacija
Larnaka
(3. dan)
4. destinacija
Paphos - Trodos - Limasol - Ljubljana
(4. dan)