Južna Afrika

Južna Afrika

Čas branja: 3 min

Trudovski pozdrav iz Južnoafriške republike. Prej večjih pretresov smo pričeli naše potepanje na skrajnem delu črne celine, Cape town. Dan je bil čudovit, skoraj brez oblačka in prijetnih 26 C. Takoj smo se povzpeli z moderno vzpenjačo, v kateri se med potjo tla vrtijo, tako da nobeden ne more biti prikrajšan za prekrasen razgled, na Table mountain (Mizasta gora). Gora je simbol mesta in uvrščena na Unesco-vih novih sedem naravnih svetovnih čudes. Kot pravi rek, nisi bil v Cape Townu, če ga nisi videl iz vrha te mogočne in state planote.

Naslednji dan smo se odpeljali do viharnega rta, bolj znanega pod imenom Rt dobrega upanja. Tako ga je preimenoval portugalski kralj, kajti mornarjem drugega kot upanje za srečno plovbo okoli te točke drugega niti ni preostalo. Namreč vetrovi so močni in konstantni, vendar ravno na dan našega obiska je bilo prav spokojno in toplo. Še pavijanom, kiso znani po svoji nadležnosti do obiskovalcev ni bilo na spregled. Zato smo pa videli veliko kolonijo prikupnih afriških pingvinov. Nekateri so se ne dolgo tega izvalili in so izgledali kot velike puhaste kapa, ki ves čas iščejo pozornost svojih staršev - beri hrano.

Nasledji dan smo se odpravili v notranji del West Cape province, pred tem smo se še ustavili v botaničnem parku, kjer smo se v čudovitem vremenu sprehodili med lepo urejenimi stezami tega estetskega fenomena. Izlet v notranjost je bila predvsem enološkega značaja. Obisk treh zelo različnih kleti, pokušina v originalnem okolju svetovno priznanih bolj ali manj znanih vinarskih kleti, je bilo posebno doživetje za vse, pa čeprav prihajamo iz "podobnega" okolja. Ko smo zapuščali Cape naslednji dan in smo se odpravili proti Johanesburgu, se je vreme popolnoma spremenilo, ampak to ni bila več naša skrb. Malo trši pristanek pilotinje nas je popeljal v novo sončno popoldne. Soweto je danes predmestje, v katerem so se odvijali eni od ključnih dogodkov, da je JAR to, kar vidimo danes. Tukaj so bivali ključni ljudje, ki so pripomogli k padcu aprthaida. Poleg Nelsona Mandele in škofa Desmonda Tutuja še ostala, svetovni javnosti neznana, imena a vendar pomembna. Ampak, Johanesburg je danes bleda senca preteklih časov. Vse se je premaknilo na obrobje, proti Pretoriji. Ne naključno, Pretoria je sedež predsednika države, vlade in zunanjega ministrstva. Mesto, ki ima za Washington D.C. največje število zunanjih predstavništev. Mesto, v katerem se bo kmalu odločila nadaljna smer te nacionalno zelo mešane države.

Rekli smo, dovolj. Raje pojdimo v tisto drugo Afriko, divjo in neokrnjeno naravo. Poiščimo velikih pet (slona, nosoroga, afriškega bivola, leva in leoparda) in še kakšnega živalskega predstavnika, katerih tukaj resnično ne manjka. Danes zjutraj smo se odpravili na jutranjo izvirnimi v Pilanesberg. Lahko rečem da je bila odprava uspešna. Poleg treh predstavnikov velikih pet, smo videli od blizu tukaj zelo redko videne geparde.

Piše: Č B

Ekvador
Gvatemala
Nazaj na seznam