Hrvaški otoki

Hrvaški otoki

Čas branja: 7 min

Vsak letni čas prinese svojo čarobnost, a redko kateri kot poletno-jesenski, ko nas sonce znova ogreje in se odločimo posvetiti vandranju. Morda sanjate o kozarcu vina s pogledom na toskanske griče, o šumenju valov na najlepših hrvaških otokih ali o vznemirjenju na letališču pred potovanjem v daljne kraje. Ne glede na to, kdaj berete te vrstice, je zdaj pravi čas za načrtovanje novih dogodivščin. Svet je poln čudovitih destinacij, ki čakajo, da jih odkrijete. Zato smo za vas pripravili serijo prispevkov, polnih navdiha in koristnih nasvetov za potovanja v vseh letnih časih.

Zato poglejmo malo čez planke. Hrvaška obala in hrvaški otoki so namreč eni najlepših na svetu. Nekatere plaže so bile izbrane tudi za najlepše na svetu! Na turkizni Jadran prihajajo na svoj oddih tudi zvezdniki svetovnega kova. Skratka, poglejmo si, zakaj je še vedno vredno še kako obiskati hrvaške otoke.

Malo faktografije

Hrvaška je otoški velikan. Ob obali naše južne sosede se nahaja namreč krepko več kot 1000 otokov, otočkov in grebenov. 47 hrvaških otokov je naseljenih, največja izmed njih sta nam pa tudi ena izmed najbližjih – Cres in Krk. Na otokih se prebivalci preživljajo večinoma s poljedelstvom, ribolovom in, seveda, s turizmom.

Zaradi neugodnih razmer se je na otokih populacija zmanjševala skoraj celotno 20. stoletje, v dobrem zadnjem desetletju se pa število prebivalcev znova pobira. Mnogo tega gre pripisati razvoju turizma in novih možnosti za zaslužek, ter dejstvo, da so prebivalci v notranjosti Hrvaške na hrvaških otokih podedovali objekte od svojih prednikov.

Danes je večinsko prebivalstvo na otokih hrvaško, v preteklosti smo pa tukaj našli tudi mnogo Italijanov, Grkov in drugih pomorskih narodov.

Miren zalivček na hrvaškem otoku Braču

Pestra zgodovina 

Hrvaški otoki so vedno sloveli kot kotajl, v katerem se je mešalo mnogo različnih kultur. Kot gnezda sredi morja, primerna za trgovanje, ribolov, skrivanje pred sovražniki … so vabili ljudi k naseljevanju. Nekateri otoki so poseljeni (vsaj) že od antike, ker so Grki ustanavljali svoje kolonije po otokih. Po hrvaških otokih so se sprehajali tako stari Grki, kot rimska gospoda, pa tudi narodi z vseh vetrov, od koder plujejo ladje.

Vsem je znana pomembnost in svetovna slava Dubrovnika na celini, a na otokih najdemo tudi več kot dovolj zgodovinskih biserov, ki bi jih bilo nujno obiskati. Najdemo lahko vse od starodavnih cerkva, takoimenovanih rimskih vil rustic, v skalo vklesanih osamelih samostanov, kot je pustinja Blaca …

Namig: Za širitev obzorij in podoživetje preteklih časov je več kot dovolj možnosti, sploh v družbi vrhunskega vodnika, ki vam pričara davno minule čase.

Odlična hrana

Nič ne poživi telo in duha kot mediteranska prehrana in te dobite na hrvaških otokih v izobilju. Po plavanju v osvežujočem morju se lahko odločite za množico mediteranskih jedi. Po celoletnem boju z našo kalorično srednjeevropsko prehrano je čas, da pozdravimo naše telo in duha. Ni skrivnost, da je prehrana eden izmed dejavnikov, zaradi katerega v obmorskih evropskih krajih prebivalstvo doživlja visoko starost.

Brez oljk in olivnega olja enostavno ne gre. Iz teh starodavnih izkrivenčenih dreves obirajo slastne sadeže, ki se priležejo vsaki jedi. Iz njih tudi stiskajo “eliksir življenja”, olivno olje. Dalje, iz teh sadežev asketskega izgleda proizvajajo kozmetiko, ekstrakte dajejo v mila, kreme, mazila, eterična olja …

Ribe v pekaču na ribiški mreži

Kaj pa kakšen izlet z ladjico okoli rajskega hrvaškega otoka, med katerim vam kapitan speče ribo na žaru, medtem ko se namakate v odročnem zalivčku? Tudi to je čudovita opcija! Veliko otokov ponuja dnevne izlete z ladjami. Z izkušenim kapitanom se odpravite na robinzonijado, med katero odkrivate zgodovino in naravo hrvaških otokov. 

Namig: na tej povezavi si poglejte najboljše restavracije, lično urejene po regijah.

Nazaj k naravi 

Za ljubitelje narave in pohodništva je več kot dovolj opcij za iskanje nove povezanosti z naravo. Hrvaški otoki so prepleteni s pohodniškimi stezami, ki vodijo med gostim rastjem, po golem kamenju in oljčnimi gaji. Na poti lahko najdete tudi majhne kmetije, ki se skrivajo v notranjosti, kjer si lahko privoščite okrepčilo ali kakšen kvaliteten mlečni proizvod. 

Srednjeveško mestece na mediteranski/jadranski obali

Lahko pa si tudi namesto hotela izberete alternativno namestitev, recimo kakšen ekološki apartma? Ekološko kmetijo? Na tej povezavi si lahko ogledate goro namestitev, ki izpolnjujejo razne ekološke in trajnostne standarde. 

Namig: za uspešne pohode priporočamo aplikacijo Komoot. Na tej povezavi najdete primer pohodniške steze na Braču. 

Seznam hrvaških otokov (po velikosti)

Upamo, da smo vas v tem deževnem obdobju z nekaj kratkimi idejami uspeli malo pogreti. Če vas zanima podrobnejši seznam hrvaških otokov, si ga lahko ogledate spodaj. 

NAMIG: Če vidite, da je izbrani hrvaški otok klikabilen, si lahko preberete o njem več informacij na ločenem prispevku. 

Na naslednjih povezavah pa lahko poiščete nekoliko bolj poglobljene ideje, potopise, ali pa samo branje za beg pred deževno sivino, v kateri smo trenutno ????

1. Cres

Cres, biser Kvarnerskega zaliva, vabi s svojo neokrnjeno lepoto in bogato zgodovino. Slikovita mesteca, kot je istoimenski Cres, očarajo z labirintom ozkih uličic, kamnitimi hišami in pridihom sredozemskega šarma. Kristalno čisto morje skriva raznolik podvodni svet, popoln za potapljanje in raziskovanje. Na otoku se razprostirajo tudi številne pohodniške in kolesarske poti, ki vodijo skozi dišeče borove gozdove in ob osupljivih razgledih na okoliške otoke. Nepozabno doživetje pa je tudi opazovanje beloglavih jastrebov, ki so simbol otoka Cres.

2. Krk

3. Brač


4. Hvar

5. Pag

6. Korčula

7. Dugi otok

8. Mljet

9. Vis

10. Rab

11. Lošinj

12. Pašman

13. Šolta

14. Ugljan

15. Lastovo

16. Brioni

17. Kornat

18. Čiovo

19. Olib

20. Molat

21. Vir

22. Murter

23. Unije

24. Iž

25. Šipan

26. Sestrunj

27. Žirje

28. Žut

29. Silba

30. Prvić (pri Krku)

31. Drvenik Veli

32. Ist

33. Premuda

34. Plavnik

35. Maun

36. Šćedro

37. Zlarin

38. Kaprije

39. Sveti Grgur

40. Biševo

41. Veliki Brijun/Veli Brion

42. Ilovik

43. Sveti Klement

44. Dolin

45. Goli otok

46. Lopud

47. Rivanj

48. Svetac

49. Zverinac

50. Sušac

51. Škarda

52. Susak

53. Rava

54. Jakljan

55. Drvenik Mali

56. Kakan

57. Zmajan

58. Prežba

59. Tijat

60. Piškera

61. Zeča

62. Koločep

63. Prvić (pri Šibeniku)

64. Vrgada

65. Lavdara

66. Tun Veli

67. Škrda

68. Levrnaka

69. Lavsa

70. Sit

71. Kurba Vela

72. Mali Brijun/Brion

73. Mrčara

74. Arta Velika

75. Vele Srakane

76. Katina

77. Planik

78. Vele Orjule

79. Smokvica Vela (Kornat)


Potovanja iz zapisa ...

Poglejte ponudbo iz zapisa

Zagotovljen odhod
Korčula - pogled na mesto
Počitnice na Korčuli
Čudovit mediteranski otok, kjer naj bi po legendi prebival tudi slavni pomorščak Marco Polo!

od 685€

Zagotovljen odhod
Cres - zaliv
Počitnice na Cresu
Popolne počitnice! Kopanje, ogledi, počitek, sprehodi, lokalna kulinarika ...

od 619€

Zagotovljen odhod
lastovsko otočje
Počitnice na Lastovem
Na raziskovanje čudovitih in neobljudenih plaž, kopanje v čistem morju, sprehodi ob obali …

od 595€

Skoraj zagotovljeno
Mljet - razgled
Počitnice na Mljetu
Otok je zaradi bujnega rastlinja eden najlepših na svetu

od 695€

Čakalna vrsta
Otok Vis
Počitnice na Visu
Sončenje na peščenih plažah, kopanje v čistem in toplem morju, sprehodi ob obali … 

od 645€

Zagotovljen odhod
Narodni park Telascica
Počitnice na Dugem otoku
Popolne počitnice! Raj za ljubitelje neokrnjene narave.

od 635€

Zagotovljen odhod
Razgled na Hvar
Počitnice na Hvaru

od 625€

Zbiramo prijave
Otok Vis
Vis ob koncu poletja, 5 dni
Sončenje na peščenih plažah, kopanje v čistem in toplem morju, sprehodi ob obali … 

od 425€

Matera - Mesto jamskih hotelov in najboljšega...
Nazaj na seznam