Matera - Mesto jamskih hotelov in najboljšega kruha

Matera - Mesto jamskih hotelov in najboljšega kruha

Čas branja: 10 min

Tukaj boste našli koristne informacije o Materi, mestu na jugu Italije, ki ga je pod zaščito vzel tudi Unesco. Spotoma boste pa še izvedeli kaj so Sassi, kako so nastali in zakaj so pomembni za zgodovino in identiteto mesta Matera. In zakaj boste v Materi pojedli najboljši kruh. :)

Kaj je Matera in kje se sploh nahaja?

Če iščete zares edinstveno in nepozabno potovalno destinacijo, morate razmisliti o obisku Matere, mesta v južnoitalijanski pokrajini Bazilikati

Matera je znana po svojih starodavnih jamskih bivališčih in osupljivi pokrajini, navdihu številnim umetnikom in filmskim ustvarjalcem. Matera je eno najstarejših stalno naseljenih mest na svetu, saj njena zgodovina sega daleč nazaj v obdobje paleolitika. Takrat so se prvi ljudje naselili v naravnih jamah skalnatega ostenja. 

Izrazito skalnato vzpetino izdolbeta dve globoki soteski, Gravina di Matera in Gravina di Picciano, ki ustvarjata dramatičen kontrast med belim kamnom in zelenim rastlinjem. Mesto je razdeljeno na dva dela: Sassi, staro mesto, kjer so jame, in sodobni del mesta, zgrajen na planoti nad Sassi. Sassi je čudovit primer, kako se je človek prilagodil okolju in ustvaril harmonično in trajnostno urbano pokrajino.

Obiščite Apulijo in Matero z avtobusom ...

... ali pa se odpravite v Matero z letalom!

Zgodovina Matere

Matero krasi bogata in zapletena zgodovina, ki so jo zaznamovale različne civilizacije in kulture. Vsaka je pustila sledi v arhitekturi, umetnosti in tradiciji mesta, da lahko popotniki še danes uživamo v njih. 

Matero so ljudje naseljevali že v prazgodovini - takrat so živeli v okoliških naravnih jamah. Človeški duh je že takrat kazal svojo potrebo po ustvarjanju, kar kažejo jamske poslikave iz tistega obdobja. 

Staro italijansko mesto Matera v somraku

Kasneje so Matero obvladovali Grki, Rimljani, Bizantinci, Langobardi, Normani, Švabi, Angevini, Aragonci in Burboni, ki so vsak prispevali svoje vplive in inovacije. 

Najbolj prepoznavna značilnost Matere so Sassi, rezultat večstoletnega prilagajanja človeka okolju. Sassi sestavljata dva predela, Sasso Barisano in Sasso Caveoso, v katerih so zgradili hiše, cerkve, samostane in delavnice v jamah, ter tako ustvarili zapleteno in organsko pajkovo mrežo prostorov. Sassi so bili naseljeni vse do petdesetih let 20. stoletja, ko se je italijanska vlada zaradi slabih življenjskih razmer in nevarnosti širjenja nalezljivih bolezni odločila prebivalce preseliti v novi del mesta. 

Sassi so bili nato zapuščeni in zanemarjeni ter so tako postali simbol revščine in zaostalosti. A vendar se je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja po zaslugi prizadevanj lokalnih prebivalcev, združenj in institucij začel proces obnove in revitalizacije. Leta 1993 so tako bili Sassi razglašeni za Unescovo svetovno dediščino kot izjemen primer tradicionalnega človeškega naselja, ki spoštuje naravno okolje. Leta 2019 je bila Matera evropska prestolnica kulture, s čimer je proslavila svojo dediščino in prihodnost.

Kaj si ogledati v Materi?

V Materi najdete lahko številne zanimivosti, od zgodovinskih, kulturnih, umetniških, naravnih in tudi, kot se za Italijo spodobi, gastronomskih. 

Matera v pomladanskem soncu

Tukaj je 10 predlogov za ogled med vašim obiskom Matere:

 1. Katedrala v Materi: glavna mestna cerkev, zgrajena v 13. stoletju v romansko-apulskem slogu, s čudovitim pročeljem, zvonikom in bogato notranjostjo. Katedrala kraljuje nad panoramo mesta Matera in ponuja čudovit razgled na Sassi in Gravino. Katedrala je posvečena Madonna della Bruna, zavetnici mesta Matera, katere praznik praznujejo 2. julija s spektakularno procesijo in ognjemetom.
 2. MUSMA: Muzej sodobnega kiparstva v Materi, ki se nahaja v palači iz 16. stoletja v Sasso Barisano, kjer lahko občudujete dela domačih in mednarodnih umetnikov, razstavljena v jamah in na dvoriščih. Muzej je edinstven kraj, sozvočje umetnosti in narave, ki sodelujeta ter ustvarjata dialog med preteklostjo in sedanjostjo. Muzej organizira tudi razne dogodke, delavnice in vodene oglede.
 3. Casa Grotta: tipična jamska hiša, opremljena z originalnim pohištvom in orodjem kmečkega življenja iz 19. in 20. stoletja, kjer se lahko seznanite z zgodovino in kulturo Sasov. V Casi grotti prikazuje, kako so prebivalci Matere živeli v jamah in si prostor delili s svojimi živalmi, imetjem in družinami. V casa grotta so na ogled tudi nekatere tradicionalne obrti in izdelki mesta Matera, kot so terakota, protja in sir.
 4. Skalne cerkve: V Materi je več kot 150 skalnih cerkva, vklesanih v tuf, s freskami in poslikavami iz različnih obdobij. Skalne cerkve pričajo o verski in umetniški dediščini mesta Matera, odražajo pa vplive bizantinskega, romanskega, gotskega in baročnega sloga. Med najbolj znanimi so cerkev Santa Maria de Idris, cerkev San Pietro Barisano, cerkev Santa Lucia alle Malve in kripta izvirnega greha. Skalne cerkve so tudi prizorišča koncertov, razstav in predstav.
 5. Palombaro Lungo: ogromna cisterna, ki so jo v 19. stoletju izkopali pod glavnim trgom v Materi, Piazza Vittorio Veneto, da bi zbirali deževnico za mesto. Gre za izjemno inženirsko delo z obokanimi stropi in stebri ter zmogljivostjo 5 milijonov litrov vode. Palombaro lungo je bil bistvenega pomena za preživetje prebivalcev mesta Matera, ki niso imeli dostopa do naravnih izvirov ali rek. Palombaro lungo je odprt za javnost in ga lahko obiščete z vodnikom, ki vam bo razložil njegovo zgodovino in funkcijo.
 6. Parco della Murgia Materana: naravni park, ki se razprostira ob reki Gravina di Matera, kjer lahko uživate v panoramskem razgledu na mesto ter arheološka najdišča, kot je neolitska vas Murgia Timone. Park je odlična izbira za pohodnike, kolesarje ali piknik, raziskujete pa lahko tudi jame, skalne cerkve in kmetije, ki so posejane po pokrajini. V parku se nahaja tudi Jazzo Gattini, nekdanji ovčji hlev, ki so ga preuredili v okoljski izobraževalni center.
 7. Casa Noha: multimedijski muzej, ki se nahaja v hiši iz 16. stoletja v Sasso Caveoso, kjer si lahko ogledate video, ki s pomočjo slik, zvokov in pričevanj pripoveduje zgodbo o Materi od njenih začetkov do današnjih dni. Video je projiciran na stene hiše, kar ustvarja poglobljeno in čustveno izkušnjo. Casa noha gosti tudi začasne razstave in dogodke.
 8. Palazzo Lanfranchi: palača iz 17. stoletja, ki jo je dal zgraditi nadškof v Materi in v kateri je urejen Nacionalni muzej srednjeveške in moderne umetnosti Bazilikate, kjer si lahko ogledate slike, kipe in keramiko od 15. do 20. stoletja ter občasne razstave. V muzeju so tudi knjižnica, kavarna in knjigarna. Palača Lanfranchi se nahaja v središču sodobnega mesta, v bližini glavnih nakupovalnih in gostinskih območij.
 9. Belvedere: panoramska terasa, ki se nahaja v bližini katedrale, kjer lahko občudujete čudovit razgled na Sassi in Gravino, zlasti ob sončnem zahodu, ko mesto osvetli zlata svetloba. Belveder je priljubljen kraj za turiste in domačine, ki se prihajajo fotografirat, sprostit ali uživat v pijači. Belveder je tudi izhodiščna točka za nekatere vodene oglede po Sassi.
 10. Pane di Matera: posebnost lokalne kuhinje. Kruh, narejen iz pšenične moke, vode, soli in kvasa, v obliki majhne kupole s štirimi zarezami na vrhu. Pane di Matera ima hrustljavo skorjo in mehko notranjost, ter značilen okus in vonj. Preizkusite ga lahko v pekarnah, restavracijah ali na uličnih stojnicah v Materi. Kruh iz Matere je tudi eden simbolov identitete in zgodovine mesta ter kot tak ima status zaščitene označbe porekla.

Zakaj torej v Matero?

Matera je mesto, ki vas bo presenetilo in očaralo s svojo zgodovino, kulturo, naravo in lepoto. Je kraj, kjer lahko doživite preplet preteklosti in sedanjosti, tradicije in inovativnosti, preprostost in prefinjenost. Matera je mesto, v katerem se boste počutili kot del njegove zgodbe in ki vas bo navdihnilo, da odkrijete več o sebi in svetu.

Pogled iz naravne jame na starodavno italijansko Matero

Glosarček manj znanih izrazov

Tukaj je nekaj razlag izrazov, ki jih boste morda srečali, ko boste obiskali Matero:

 • Sassi: staro mesto v Materi, kjer se nahajajo jamska bivališča. Beseda v italijanščini pomeni "kamni".
 • Tuf: vrsta poroznega apnenca, ki tvori skalnato ostenje v Materi. Je enostaven za klesanje in oblikovanje ter ima značilno belo barvo.
 • Gravina: globoka soteska, ki obdaja mesto Matera in je nastala zaradi erozije vode. Beseda izvira iz latinskega "gravis", kar pomeni težak.
 • Casa Grotta: jamska hiša, značilna za Sassi, v kateri so prebivalci Mere živeli do petdesetih let 20. stoletja. Beseda v italijanščini pomeni "jamska hiša".
 • Madonna della Bruna: zavetnica mesta Matera, ki jo častijo 2. julija s procesijo in ognjemetom. Beseda v italijanščini pomeni "rjava Madona", kar se nanaša na temno barvo kipa.
 • MUSMA: muzej sodobnega kiparstva v Materi, ki se nahaja v palači iz 16. stoletja v kraju Sasso Barisano. Beseda je kratica za "Museo della Scultura Contemporanea di Matera".

Matera kraljuje na gričku

Nekaj pogostih vprašanj o Materi

Tukaj je nekaj pogosto zastavljenih vprašanj in odgovorov o Materi, ki vam lahko pomagajo pri načrtovanju potovanja:

- V: Kako pridem to Matere?

- O: Do Matere iz Slovenije ni neposrednih povezav z javnim prevozom, zato je najlažje na pot oditi z organizirano skupino. Če potujete v samostojni režiji, pa svetujemo pot z avtomobilom. Če potujete v Bari, Neapelj ali Rim, lahko najamete avto ali se peljete v Matero z avtobusom. Z vlakom se lahko odpeljete tudi do bližnjih mest Ferrandina ali Metaponto, nato pa z avtobusom ali taksijem do Mere.

- V: Kako lahko obiščem Sassije?

- O: Sassi so odprti za javnost, raziskujete pa jih lahko peš, s kolesom ali z električnim avtomobilom. Lahko se pridružite tudi vodenemu ogledu, ki vam bo dal več informacij in spoznanj o zgodovini in kulturi Sassijev. Organizatorje ogledov in informacijske točke najdete na glavnem trgu v Materi, Piazza Vittorio Veneto, ali na spletni strani lokalnega TIC-a.

Se lahko prijavim na potovanje v Matero?

Seveda, kar klik na program, mesta so omejena!

Apulija z letalom

Apulija z avtobusom

Potovanja iz zapisa ...

Poglejte ponudbo iz zapisa

Zagotovljen odhod
Apulija z letalom
Apulija z letalom
Dežela odlične kulinarike in čudovitih mestec, stisnjena med dvemi morji

že 795€

S katero agencijo na Japonsko?
Nazaj na seznam