Makarska Riviera

Makarska Riviera

Čas branja: 8 min

Pod gorami Biokova je ugnezden majhen jadranski biser imenovan Makarska. S pripadajočo riviero so ti kraji imeli precej razburljivo zgodovino. V zavetju gora so gusarji imeli varni pristan med počitki med plenjenji po morju. Kasneje je mesto bilo pod turško nadoblastjo, največji razcvet pa je doživelo med vladavino Beneške republike. Danes Makarska velja predvsem za prvovrstno letoviško destinacijo z nešteto kotički za kopanje obdanimi s prelepo naravo.

Sama Makarska s svojim baročnim centrom, zgrajenim za časa Benečanov, je vsekakor čudovita poletna destinacija. Uživate lahko v sprehodih po čudovitih mediteranskih uličicah (in kepici sladoleda :) ), ali pa se v bližini odpravite na pohod po okoliških hribih. Lahko pa tudi v pravi počitniški maniri preživite cel teden na plaži in se namakate v najlepši inačici Jadrana, kar si jih lahko zamislite. Mogočni kamniti klifi, ki padajo v morje Makarske riviere, ustvarjajo dih jemajoče prizore.

So pa med nami tudi tisti, ki svoje počitnice vedno izkoristimo tudi zato, da bi se podrobneje seznanili s kulturo in znamenitostmi okoliša, v katerem počitnikujemo. Zakaj torej ne bi ob obisku Makarske nekaj časa namenili tudi okoliškim lepotam? No, k sreči, imamo za vas nekaj predlogov, s katerimi bo vaš obisk Makarske res postal popoln.

Na poti k Makarski – kanjon Cetine in Radmanove mlinice!

Ta lokacija tehnično ni ravno v okolici Makarske, je pa čudovita točka za ogled in počitek na poti tja! Ko se z avtomobilom končno prebijete do Omiša, vam bo pot prečkala reka Cetina. Cetina izvira iz čudovitega kraškega tolmuna pod goro Dinaro, nakar naredi dolgo pot in okljuk na svoji poti do Omiša, kjer svoj konec doživi z izlivom v Jadransko morje. 

Reka je na svoji poti do morja precej dinamična. Izvir je v globokem tolmunu med hribi, reka pa pot nadaljuje med kamnitim dinarskim svetom mimo idiličnih cerkvic, pravoslavnega samostana, napolni akumulacijsko jezero in nazadnje med dramatičnimi kamnitimi hribi skozi kanjon priteče v Omiš. 

Ko prispete do točke, kjer Cetina počasi zaključuje svojo pot, naredite nekaj protiintuitivnega. Obrnite se stran od morja in zapeljite v predore sklesane v steno ob reki. Verjamemo, da se vam mudi v Makarsko, ampak bo ta vaš avanturistični obrat vreden kakšne ure, ki jo boste tukaj zapravili.

Kanjon Cetine klesa pot med hribi pri Omišu

Sledi vožnja ob toku reke po soteski, dalmatinskem Koloradu, kjer široka smaragdna reka reže pot skozi z bori in grmičevjem obraslimi hribi. Po krajši vožnji (svetujemo postanke ob razširjenih delih vozišča, da si lakho v miru ogledate čudovito pokrajino) prispete do parkirišča Radmanovih mlinov. Danes gre za odlično lokacijo za piknik in restavracijo za izletnike, včasih je pa na tem mestu stal – mlin. Cetina je s svojim tokom premikala kolesje mlinov in pridna družina Radman, po kateri se imenuje posest, je tako služila svoj kruh. 

Restavracija v naravi Radmanove mlinice (c: kroati.de)

Vsekakor so na vaši poti do Makarske Radmanovi mlini enkratna izletniška točka in zavetišče pred soncem, ki zna tudi v jesenskih mesecih še kazati svoje zobe. Tukaj si lahko privoščite čudovite domače specialitete in uživate ob svežini Cetine.

Malakološki muzej Makarska

Malakologija = veda o mehkužcih. Muzej zelo zanimivega naziva, ki se nahaja v prostorih frančiškanskega samostana v Makarski. Leta 1963 ga je ustanovil pater Jure Radić, ki je takrat razstavil zelo bogato zbirko školjk Jadrana in ostalih svetovnih morij. Poleg njih, je pater takrat razstavil tudi herbarij rastlin z Biokova. 

Poleg školjk in mehkužcev Jadrana si lahko ogledate tudi školjke s Havajev, Kalifornije, Kitajske, Tanzanije, Indonezije in drugod. Razstava se nahaja v čudovitem frančiškanskem samostanu, ki svoje korenine vleče v leto 1518, ko je bivališče makarskih frančiškanov bilo proglašeno za samostan. Kasneje je bil samostan večkrat porušen, vmes celo nacionaliziran, od leta 2002 je pa znova v celoti v lasti frančiškanske skupnosti v Makarski. V dolgih stoletjih obstoja so patri ustvarili tudi bogato knjižnico s 5000 knjigami, 24 inkunabulami in množico časopisov in revij. 

Dovolj. Makarska vas je že prepričala. Brez dvoma. 

Šala, kar berite naprej, a na Makarsko riviero se res lahko odpravite na raziskovanje okolice z najboljšim vodstvom!

Biokovo nad Makarsko

Nad Makarsko kraljuje mogočna kamnita gmota, ki izgleda, kot bi ravnokar izplavala naravnost iz morja. Gre za Biokovo, planino, ki je obenem tudi naravni park. Dviga se slabih 1800 m nad morjem, obiskovalcem ponuja obilico možnosti za sprehajanje po čudovitih kamnitih stezicah in dih jemajoče razglede na Makarsko riviero.

Poleg možnosti za rekreacijo pa Biokovo nad Makarsko ponuja tudi množico kulturno-zgodovinskih vsebin za ogled. Področje je bilo namreč poseljeno že v prazgodovini, zato je tu na voljo ogromno tako arheoloških najdišč, kot tudi sakralnih objektov. Eden izmed najlepših je vsekakor “kaštel” oz. grad nad vasico Kotišina. Grad je vzidan v steno, v kateri se nahaja tudi jama, kjer so našli predmete iz bronaste dobe. Nedavno je bil obnovljen in že sprejema potnike na obisk.

Planinski masiv nad jadranskim morjem Biokovo

V Kotišini nad Makarsko se pa lahko ustavite tudi v botaničnem vrtu. Kot pri malakološkem muzeju, je tudi tukaj velik del dela opravil pater Jure Radić. Botanični vrt ni organiziran v klasičnem smislu, kjer bi bile rastline zasajene sistematično za razstavo, ampak bolj za “ograjen izsek narave”. V ograjenem delu vrta so na voljo na ogled avtohtone rastline Biokova in okolice Makarske riviere.

Gozdni park Osejava

Čudoviti plaži Nugal, zelo priljubljeni pri naturistih, zaledje ponuja gozdni park Osejava. Streljaj od mesta Makarska je tako na voljo še en park s čudovitimi, urejenimi stezicami. Tukaj se lahko v varnem zavetju dišečih borovcev sprehodite ob samem morju in iščete skrite kotičke za skok v čisto vodo. Lahko se pa tudi odpravite na eno izmed mnogih čudovitih razglednih točk na vrhu klifov in malo meditirate ob zvoku morja, ki ga ne kontaminirajo kriki s plaže :)

Svetišče Vepric

Nedaleč stran od Makarske ste v preteklosti pri izstopu iz mesta izstopili skozi t.i. “Velika vrata”. Tukaj so kraljevali nasadi oljk in vinogradi. Od tega vhoda v Makarsko je popotnike ločilo še pol ure hoje do kraja, ki se mu reče Vepric. Danes, po uspešni urbanizaciji, samega vhoda v Makarsko potniki ne opazijo, prav tako je pa tudi Vepric, ki je takrat bil samo še eden izmed zaselkov v Dalmaciji, dobil čisto drug namen.

Namreč, v začetku stoletja so hrvaški verniki odšli na romanje v takrat še zelo zelo oddaljen Lurd. Med potniki se je nahajal tudi makarski škof, dr. Juraj Carić. Svetišče v Lurdu je nanj pustilo tako močan vtis, da se je odločil v Vepricu, do katerega se je sprehajal vsak dan, urediti podobno svetišče. V jami, ki jih v teh koncih Makarske riviere ne manjka, je leta 1909 tudi postavil svetišče. Kasneje je škof Carić bil prestavljen na službovanje v Split, njegova poslednja želja pa je bila, da ga pokopljejo v Vepricu.

Hrvaški Lurd …

“Hrvaški Lurd” je danes zelo lepo urejeno svetišče, ki vabi na tisoče romarjev in drugih popotnikov iz vsega sveta. Vsekakor je pa prvovrstna kulturna znamenitost in čisto edinstvena za te kraje. Kot takšno, vam absolutno svetujemo, da jo obiščete med vašim počitnikovanjem na Makarski rivieri.

Makarska riviera in samo mesto Makarska se nahajata na res čudoviti lokaciji, edinstveni na Jadranu. Lepota Biokova, ki kraljuje nad morjem, tem krajem daje poseben čar in mistiko. Klifi, porasli z ukrivljenimi borovimi stebli dajejo kraju poseben, homerski čar. Tudi vi se odpravite na svojo odisejado po tem koncu Jadrana, zagotovo ne boste obžalovali. Upamo pa, da si boste ob vašem obisku lahko pomagali tudi z našimi predlogi. 

Mogoče bi se pa na morje želeli odpraviti kam drugam? Brez skrbi, če ne veste, kam bi šli na morje, imamo dovolj asov v rokavu za vas.

Oglejte si ponudbo najboljših počitnic!


S katero agencijo na Japonsko?
Kam na morje? (2024)
Nazaj na seznam