Kam na morje? (2024)

Kam na morje? (2024)

Čas branja: 10 min

Vsakdo izmed nas si po zelo zahtevnem začetku leta zasluži ustrezen oddih, med katerim si napolni baterije za nove izzive. Tako se nam s prvimi otoplitvami v letu vedno pogosteje poraja vprašanje: kam na morje? Kam na tisti ravno pravi skok v slano vodo? Kam na ravno prav okusen grižljaj prave jadranske ribe? Spodaj si lahko preberete najboljše nasvete kam na morje in kaj se tam izplača videti.

Slovenci se na morje najpogosteje odpravimo k naši južni sosedi Hrvaški. Jasno, svetovno znane plaže v kombinaciji z relativno kulturno bližino okolja so smiselna odločitev. Prav tako naravna senca, ki je imajo v Dalmaciji, biseru Jadrana, v obilju. Jadransko morje vsekakor predstavlja logično odločitev, a ni edina. Če bi radi dobili nekaj (ne)vsakdanjih predlogov kam na morje, si preberite spodnji seznam. Namig, na zemljevidu lahko kliknete na lokacijo in odprlo se vam bo okence z več podatki in multimedijsko vsebino!

Korčula

Če se odločite, da je trajekt eden izmed sprejemljivih načinov potovanja, potem moramo priporočiti Korčulo. Otok Marka Pola. Korčula je ena izmed prvih asociacij, ko premišljujemo kam na morje. Otok, kjer se je po legendi rodil Marko Polo vsako leto privablja trume počitnikarjev, pa tudi popotnikov lačnih čudovite narave in kulturnih znamenitosti. Vsekakor je ena boljših odločitev za počitnikovanje na Jadranu. 

Jadranska obala na Korčuli

Mediteranska narava se na Korčuli kaže v svoji najlepši luči. Dolge plaže, obrasle z dišečimi borovci, čudoviti vinogradi, ki dajo grozdje za odlično vino in obilje naravne sence vas ne pustijo ravnodušnih. Na Korčuli je več kot dovolj možnosti za treking, sprehode po čudoviti naravi in za kopanje v neokrnjenem, čistem morju. Za tiste, ki bi se iz narave radi umaknili v področje kulturnega je pa tudi poskrbljeno. V etno hiši Barilo v mestecu Blato si lahko ogledate čudovito etnološko zbirko, ki jo člani družine Marinović Barilo zbirajo in dopolnjujejo že desetletja.

Obala na Korčuli. v ozadju planine

Poskusili smo zbrati nekaj destinacij, ki zadovoljijo okus tako tistih, ki si želite samo zasluženega počitka, kot tistih, ki iščejo tudi drugačne vrste vsebine. Verjamemo, da je vsako izmed izbranih letovišč na svoj način posebno in da boste našli nekaj zase. Najsi gre za zgodovinske ostaline, čudovite naravne znamenitosti ali pa kulturno ponudbo. Vsekakor vam želimo prečudovito bivanje in nabiranje spominov, saj so ti vredni največ.

Obiščite Korčulo!

Pelješac

Pelješac, drugi največji polotok na Hrvaškem, je zakladnica kulturne dediščine in naravnih lepot. Nahaja se v južnem delu države in je znan po pridelavi vina, zlasti Dingača in Postupa, ki sta med najbolj cenjenimi rdečimi vini na Hrvaškem. Razgibana pokrajina polotoka je posejana s prikupnimi vasicami, nedotaknjenimi plažami in zgodovinskimi znamenitostmi, vključno s srednjeveškim obzidjem v Stonu, ki ga pogosto imenujejo "veliki hrvaški zid". To obzidje ni le arhitekturno čudo. Obdaja namreč najstarejšo solinarsko delavnico v Evropi, ki še vedno deluje in je edinstvena znamenitost.

Zelen otoček v obliki srčka v morju

Pelješac je sicer znan kot windsurfing raj. Viganj, ki ga navdušenci obožujejo zaradi idealnega vetra in čudovite pokrajine vsako leto privabi trume športnih navdušenk_cev. Kulinarični raziskovalci pa bodo navdušeni nad morskimi sadeži in ostrigami na polotoku, zlasti tistimi iz Stona, ki veljajo za ene najboljših na svetu. Obvezen je tudi obisk ene od številnih družinskih vinarn, kjer lahko poskusite znamenite pelješke sorte grozdja Plavac Mali. Ta intimna doživetja omogočajo globok potop v lokalno kulturo in tradicijo, zato je Pelješac očarljiva destinacija tudi za počitnikarje z bolj prefinjenim okusom.

Izkusite Pelješac!

Cres

V Kvarnerskem zalivu se v soncu kopa Cres. Naravni raj, ki se ponaša z nadpovprečno biotsko raznovrstnostjo in je dom ogroženega beloglavega supa - po naše beloglavega jastreba. Otoška pokrajina je živahna tapiserija gostih gozdov, skritih zalivov in mest na vrhu hribov, ki ponuja miren pobeg od vrveža celinske Hrvaške. Mesto Cres, glavno mesto otoka, očara obiskovalce s svojo srednjeveško arhitekturo, vključno z beneškim stolpom in mestnim trgom, ki je živahno središče kavarn in trgovin.

Rumene cvetice na klifu jadranskega otoka

Manj znan biser na Cresu je sladkovodno Vransko jezero, ki z gladko gladino postavlja kontrast skalnatemu terenu otoka. Njegove skrivnostne globine, ki še nikoli niso bile povsem raziskane, oskrbujejo z vodo Cres in sosednji Lošinj. Za tiste, ki so pustolovskega duha, je zapuščena vas Beli zanimiva točka za enodnevni izlet. To območje, ki leži na severnem delu otoka, ne priča le o bogati zgodovini Cresa, temveč je izhodišče za sprehode, ki vodijo do dih jemajočih razgledov na Jadran. Ne zamudite priložnosti za opazovanje beloglavih jastrebov v ekocentru, namenjenem njihovemu varstvu.

Počitnikujte na Cresu!

Dugi Otok

Dugi Otok, kar v prevodu pomeni "Dolgi otok", je vitek, šivanki podoben košček raja v zadrskem arhipelagu. Slovi po svoji mirni lepoti, neokrnjeni naravi in osupljivi plaži Sakarun, znani po praškastem belem pesku in kristalno čisti vodi. Otok je raj za tiste, ki iščejo mir in zasebnost, s številnimi osamljenimi zalivi in zalivi. Naravni park Telašćica na južnem koncu otoka skriva čudovite pečine, mirno jezero Mir in bujno sredozemsko rastlinje, zato je idealen kraj za pohodništvo in fotografiranje narave.

Skriti zalivček  na jadranskem otoku

Za ljubitelje zgodovine je zanimiva cerkev Telašćica iz 15. stoletja, ki ponuja vpogled v preteklost otoka. Manj znana zanimivost je tudi podmornica v bližini kraja Dragove, ostanek iz dobe Jugoslavije, ki ga lahko raziskujete s kajakom. Za resnično edinstveno doživetje obiščite svetilnik Veli Rat na severnem koncu otoka, ki ponuja panoramski razgled na okoliško morje in je čaroben kraj za opazovanje sončnega zahoda. Dugi Otok je zaradi kombinacije naravnih lepot, zgodovinskih znamenitosti in mirnega vzdušja idealna destinacija za tiste, ki se želijo izogniti tipičnim turističnim pastem.

Ustvarite spomine na Dugem otoku!

Vis

Vis je od celine najbolj oddaljen naseljen otok na Hrvaškem. Kot nekdanje vojaško oporišče je bil vse do konca 20. stoletja izoliran od sveta in posledično turističnega razvoja. A ravno zaradi te izoliranosti se je ohranil njegov pristen čar - zares nedotaknjena pokrajina, kristalno čisto morje in sproščen, počasen življenjskim slogom, ki navdušuje obiskovalce. Glavne znamenitosti otoka so Modra jama na otoku Biševo, ki je dostopna z izletom z ladjo in v kateri sončna svetloba v jami ustvarja eterično modro svetlobo. Komiža, slikovita ribiška vasica na otoku Visu, je znana po svojih zgodovinskih vezeh z ribiško tradicijo in regati svetega Nikolaja, vsakoletnem dogodku, ki slavi zavetnika pomorščakov.

Skrita plaža v uvali na jadranskem otoku

Vis ponuja edinstveno kulinarično izkušnjo, na katero vplivata njegova zgodovina in geografska izoliranost. Otok je znan po lokalnih jedeh, kot so pogača (slana pita z ribo in čebulo), ter po vugavskem vinu (Bugava). Pogumni popotniki lahko na otoku raziskujejo mrežo podzemnih predorov in utrdb, ki so ostanki strateške vojaške pomembnosti otoka. Če želite doživeti bolj mirno izkušnjo, se v zalivu Stiniva, ki je bil razglašen za eno najlepših evropskih plaž, nahaja osamljen kraj, obdan z visokimi skalami, do katerega vodi le ozka pot ali pa je dostopen s čolnom. Vis je zaradi kombinacije naravnih lepot, bogate zgodovine in gastronomije neprimerljiva destinacija za tiste, ki iščejo sprostitev in pustolovščine.

Mamma mia, moramo na Vis!

Lastovo

Ko se pri nas vprašamo kam na morje, nam najprej na pamet pade Lastovo. Lastovski arhipelag oz. otočje je ena najbolj mističnih lokacij za počitnice na Jadranu. Otok, je dolgo bil zaprt za tuje turiste. Zaradi lege globoko v Jadranskem morju je namreč bil pomembna vojaška postojanka v drugi polovici 20. stoletja. Takrat je otok doživel hudo zmanjšanje prebivalstva, saj je življenje zaradi vseh restrikcij bilo ekonomsko oteženo. Ravno to je pa prineslo otoku nov čar po odprtju vrat potnikom.

Otok je namreč vse prej kot masovna turistična atrakcija in upamo, da bo tako tudi ostalo. Na otoku se nahaja samo en hotel, odprt za goste. Če ste ljubitelji pravih naravnih plaž ali iščete robinzonsko izkušnjo, potem je Lastovo pravi naslov za vas! A to ni vse! V središču otoka se nahaja tudi samo naselje Lastovo, ki se ga z obale ne vidi. Tako se je lokalno prebivalstvo skrivalo pred gusarji in ostalimi plenilci. V vasi boste poleg čudovitega knežjega dvora lahko videli tudi svojevrstne dimnike, fumare, ki spominjajo na majhne minarete.  Poleg tega pa na otoku lahko obiščete ostanke vojaške baze JLA, “garažo” za podmornico, starokrščansko baziliko, čudovito cerkev sv. Kozme in Damjana. Ko se sprašujete, kam na morje, želite pa tudi doživeti prvovrstno kulturno izkušnjo, ne izpustite Lastova!

Počitnice na Lastovem

Makarska riviera

Ko se spuščate ob jadranski obali proti jugu, vas nekje pri Omišu pričaka ogromno Biokovo. Čudovit primerek dinaridov vas vabi, da pokukate v zaliv, kjer za vas skriva mali biser. Reče se mu Makarska. Mesto je bilo vekomaj prisotno ob obali, saj so našli arheološke ostanke naselbin, ki segajo celo v bronasto dobo! Kasneje je bilo pomembna postojanka za morske roparje, pod Turki doživljalo težje čase in potem ponovno vzcvetelo pod beneško nadoblastjo.

A zgodovinsko ozadje je manj pomembno. Pomembno je, da je ta del obale pod Biokovim enostavno prečudovit. Zalivi, ki skrivajo odlične možnosti za plavanje, so odličen odgovor na vprašanje kam na morje letos. Čudovite steze vas bodo skozi gozdni park Osejava pripeljale do čudovitih plaž z naravno senco in najlepšim morjem. Lahko pa obiščete tudi samo Biokovo, ob vznožju katerega se skrivajo tudi botanični park in v steno vgrajen grad! Makarska riviera poleg čudovitega morja in naravnih znamenitosti ponuja tudi mnoge muzeje in druge kulturne vsebine. Nekatere izmed njih smo podrobneje opisali v našem članku, posvečenem Makarski rivieri.


Potovanja iz zapisa ...

Poglejte ponudbo iz zapisa

Zagotovljen odhod
Korčula - pogled na mesto
Počitnice na Korčuli
Čudovit mediteranski otok, kjer naj bi po legendi prebival tudi slavni pomorščak Marco Polo!

od 685€

Čakalna vrsta
Cres - zaliv
Počitnice na Cresu
Popolne počitnice! Kopanje, ogledi, počitek, sprehodi, lokalna kulinarika ...

od 619€

Zagotovljen odhod
lastovsko otočje
Počitnice na Lastovem
Na raziskovanje čudovitih in neobljudenih plaž, kopanje v čistem morju, sprehodi ob obali …

od 595€

Zagotovljen odhod
Mljet - razgled
Počitnice na Mljetu
Otok je zaradi bujnega rastlinja eden najlepših na svetu

od 695€

Zadnja mesta
Otok Vis
Počitnice na Visu
Sončenje na peščenih plažah, kopanje v čistem in toplem morju, sprehodi ob obali … 

od 645€

Zagotovljen odhod
Narodni park Telascica
Počitnice na Dugem otoku
Popolne počitnice! Raj za ljubitelje neokrnjene narave.

od 635€

Zagotovljen odhod
Razgled na Hvar
Počitnice na Hvaru

od 625€

Skoraj zagotovljeno
Pelješac obala
Počitnice na Pelješcu
Trpanj na Pelješcu, ki se ponaša s skritimi zalivi, romantičnimi plažami in neokrnjeno naravo

od 689€

Zbiramo prijave
Otok Vis
Vis ob koncu poletja, 5 dni
Sončenje na peščenih plažah, kopanje v čistem in toplem morju, sprehodi ob obali … 

od 425€

Makarska Riviera
Najlepše slikarske razstave v 2024
Nazaj na seznam