Turistična agencija Trud
Apulija z dr. Šerbeljem
Prenesi PDF

Apulija z dr. Šerbeljem

Z dr. Ferdinandom Šerbeljem

Pošlji povpraševanje za to potovanje

apulija z dr. šerbeljem

Vključuje

prevoz s turističnim avtobusom, 5 polpenzionov (dvoposteljne sobe z lastnimi kopalnicami in WC) v hotelih s 3 zvezdicami, pokušnja oljčnega olja, strokovno vodstvo umetnostnega zgodovinarja in organizacijo.

Doplačila po želji

enoposteljna soba 166 evrov. Vstopnine s pripadajočimi lokalnimi vodstvi niso vračunane.

Plačilni pogoji

30% akontacije ob prijavi.

Doživite Apulijo z vodstvom dr. Ferdinanda Šerbelja

Dežela zelenosrebrne koprene oljčnih nasadov in spomenikov svetovne dediščine

alberobello

Od Gargana do Salenta ...

Apulija, očarljiva pokrajina med ostrogo in peto italijanskega škornja, z zgodovinskimi vasmi in umetniškimi mesti – v senci mogočnih gradov in plemiških palač se na trgih bohotijo značilne romanske in baročne katedrale ter dih jemajoči spomeniki. 

Od Gargana do Salenta je Apulija dežela neprecenljivih stvaritev: baročne Lecce, Bari, mesto sv. Nikolaja, belo mesto Ostuni, truli v Alberobellu in osmerokotni Castel del Monte kralja in cesarja Friderika II. so le nekatere lepote, ki so biseri na kroni Apulije.

Castel del Monte
Lecce

Dežela trulov

Alberobello je geografsko središče trulov, kjer te nenavadne hišice na gosto pokrivajo pobočje stare mestne četrti, na vrhu pa je cerkev sv. Antona podobnih »trulskih« oblik. Tudi truli so »sprejeti« v Unescovo druščino.

Alberobello
Alberobello trulli

Ostuni - "Belo mesto"

Ostuni, mesto, ki se ga je zaradi posebne svetlobe, ki ga odsevata apnenčasto obzidje in bela pročelja, prijelo tudi ime "Belo mesto". Staro mesto oz. citadela se razprostira na griču nad morjem znotraj dobro ohranjenega obzidja in s katedralo in drugimi stavbami slovi kot arhitekturni dragulj.

Ostuni
Ostuni katedrala
San Giovanni Rotondo

1. dan

San Giovanni Rotondo

Odhod iz Ljubljane ob 4. uri. Vožnja mimo Benetk in Ancone vApulijo.Cilj jeSan Giovanni Rotondo. Romarsko središče sv. p. Pija leži sredi slikovitega Garganskega polotoka, visoke planote, pokrite z gozdovi in pašniki, naokoli pa...

Preberi več
Castel del Monte

2. dan

Monte Sant'Angelo – Barletta – Castel del Monte

Zajtrk. Vožnja na Monte Sant'Angelo- mestece se ponaša z imenitno lego na skalni štrlini, od koder je lep razgled na Garganski polotok in Jadransko morje. Sprehod po srednjeveškem mestu z obzidji obsežne trdnjave. Glavni cilj je...

Preberi več
Alberobello

3. dan

Alberobello – Martina Franca – Ostuni

Zajtrk. Vožnja v deželo trulov, značilnih kamnitih in okroglih bivališč s stožčastimi strehami. Najprej se bomo ustavili na podeželju Alberobella in poskusili oljčno olje – možnost nakupa. Nato obisk Alberobella, geografskega sr...

Preberi več
Altamura katedrala

4. dan

Bari – Bitonto – Altamura

Zajtrk. Vožnja v Bari, politično in gospodarsko središče Apulije, veliko pristanišče, univerzitetno mesto in mesto sv. Miklavža. Mesto je najbolj cvetelo v srednjem veku, saj so se od tod križarji z ladjami odpravljali v Sveto d...

Preberi več
Lecce

5. dan

Lecce – Otranto

Zajtrk. Vožnja v Lecce, upravno središče Salentinskega polotoka, ki si je zaradi obilice baročnih arhitekturnih spomenikov prislužilo tudi ime "Južne Firence". Lokalni peščenec je lažje oblikovati, kar se kaže na bogatem in nadv...

Preberi več
Trani katedrala

6. dan

Trani

Zajtrk. Vožnja v Trani, eno najlepših apulijskih mest z dobro ohranjenim srednjeveškim jedrom. Glavno znamenitost mesta predstavlja velika romanska katedrala z dvema kriptama, ki so jo gradili od 11. do 13. stol. v pristanišču, ...

Preberi več
1 San Giovanni Rotondo
2 Monte Sant'Angelo – Barletta – Castel del Monte
3 Alberobello – Martina Franca – Ostuni
4 Bari – Bitonto – Altamura
5 Lecce – Otranto
6 Trani
6 Days

Apulija z dr. Šerbeljem

6 Days

1. dan

San Giovanni Rotondo

Odhod iz Ljubljane ob 4. uri. Vožnja mimo Benetk in Ancone v Apulijo. Cilj je San Giovanni Rotondo. Romarsko središče sv. p. Pija leži sredi slikovitega Garganskega polotoka, visoke planote, pokrite z gozdovi in pašniki, naokoli pa so peščene plaže - vso to naravno lepoto zajema Garganski narodni park.

Kraj je povezan z življenjem in delom sv. p. Pija. Obiskali bomo baziliko Matere milosti ter novo cerkev sv. p. Pija, ki sodi med največje cerkve v Italiji - odlična moderna arhitektura s čudovitimi mozaiki navdušijo številne obiskovalce. Vožnja v hotel, večerja in nočitev.

San Giovanni Rotondo

2. dan

Monte Sant'Angelo – Barletta – Castel del Monte

Zajtrk. Vožnja na Monte Sant'Angelo - mestece se ponaša z imenitno lego na skalni štrlini, od koder je lep razgled na Garganski polotok in Jadransko morje. Sprehod po srednjeveškem mestu z obzidji obsežne trdnjave. Glavni cilj je obisk starodavne romarske podzemne cerkve sv. Mihaela, ki je na Unescovem seznamu svetovne dediščine.

Vožnja v Barletto, cvetoče srednjeveško pristaniščno mesto. Sprehod mimo trdnjave ogromnih dimenzij, ki jo je dal zgraditi Friderik II., ogled romansko gotske katedrale do simbola mesta: velikanskega bronastega kipa (več kot 4,5 m višine) neznanega rimskega cesarja iz 5. stoletja. Vožnja v notranjost dežele do mogočnega in enigmatičnega Castel del Monte, ki se »razgleduje« po široki valoviti pokrajini. Ogled znamenitega gradu, izjemne osmerokotne oblike, ki ga je leta 1240 zaukazal zgraditi Friderik II. Tudi ta grad, neverjetnih matematičnih in geometrijskih ugank, je vpisan v seznam Unescove dediščine. Še vožnja do hotela, večerja in nočitev.

Castel del Monte

3. dan

Alberobello – Martina Franca – Ostuni

Zajtrk. Vožnja v deželo trulov, značilnih kamnitih in okroglih bivališč s stožčastimi strehami. Najprej se bomo ustavili na podeželju Alberobella in poskusili oljčno olje – možnost nakupa. Nato obisk Alberobella, geografskega središča trulov, kjer te nenavadne hišice na gosto pokrivajo pobočje stare mestne četrti, na vrhu pa je cerkev sv. Antona podobnih »trulskih« oblik.

Tudi truli so »sprejeti« v Unescovo druščino. V bližini se bomo ustavili še v slikovitem mestecu Martina Franca z neponovljivo baročno stolnico. Nadaljevanje vožnje po rodovitni dolini Itria v Ostuni, mesto, ki se ga je zaradi posebne svetlobe, ki ga odsevata apnenčasto obzidje in bela pročelja, prijelo tudi ime "Belo mesto". Staro mesto oz. citadela se razprostira na griču nad morjem znotraj dobro ohranjenega obzidja in s katedralo in drugimi stavbami slovi kot arhitekturni dragulj. Ogled glavnih znamenitosti. Vožnja v hotel. Večerja in nočitev.

Alberobello

4. dan

Bari – Bitonto – Altamura

Zajtrk. Vožnja v Bari, politično in gospodarsko središče Apulije, veliko pristanišče, univerzitetno mesto in mesto sv. Miklavža. Mesto je najbolj cvetelo v srednjem veku, saj so se od tod križarji z ladjami odpravljali v Sveto deželo. Srce starega mesta, ki se je razvilo na manjšem polotoku, predstavlja bazilika sv. Nikolaja oz. sv. Miklavža.

Graditi so jo začeli konec 11. stol., da bi v njej shranili svetnikove relikvije, ki so jih prinesli iz Mire v Mali Aziji. Bazilika sodi med inkunabule apulijske romanike. Na sprehodu po mestu bomo videli še romansko katedralo, štaufovski grad … Naslednji postanek bo v bližini Barija, v mestu Bitonto, kjer nam bo dih vzela normanska arhitektura tamkajšnje stolnice, posvečene Marijinemu vnebovzetju. Nadaljevanje poti v Altamuro. Obisk romansko-gotske katedrale, ki ji ni para v vsej južni Italiji. Sprehod po srednjeveškem mestu, ki se zaradi ponosne in odlične zgodovine imenuje tudi "Levinja Apulije". Po ogledih vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.

Altamura katedrala

5. dan

Lecce – Otranto

Zajtrk. Vožnja v Lecce, upravno središče Salentinskega polotoka, ki si je zaradi obilice baročnih arhitekturnih spomenikov prislužilo tudi ime "Južne Firence". Lokalni peščenec je lažje oblikovati, kar se kaže na bogatem in nadvse drobnem okrasju sakralnih in profanih stavb, vodnjakov …

Ogled glavnih znamenitosti prelepega mesta, predvsem Katedralnega trga z mogočno stolnico, ki je zvonikom in škofijsko palačo odličen primer harmonično ubranega baročnega trga. Videli bomo tudi izjemno baziliko sv. Križa, rimski amfiteater itd. Nato vožnja v Otranto - leži pred Otrantskimi vrati, kjer je prehod med Jadranskim in Jonskim morjem. Mesto, ki je bilo naseljeno že v grški antiki, so zaznamovali veliki zgodovinski dogodki. Na sprehodu po starem mestu bomo videli mogočen Aragonski grad, katedralo z obsežnim talnim mozaikom iz 12. stol., ostanke obzidja z obrambnimi stolpi … Vožnja v hotel. Večerja in nočitev.

Lecce

6. dan

Trani

Zajtrk. Vožnja v Trani, eno najlepših apulijskih mest z dobro ohranjenim srednjeveškim jedrom. Glavno znamenitost mesta predstavlja velika romanska katedrala z dvema kriptama, ki so jo gradili od 11. do 13. stol. v pristanišču, le nekaj metrov od morja. Vrnitev v Ljubljano.

Trani katedrala

Apulija z dr. Šerbeljem

Potovanje po dnevih

1. destinacija
San Giovanni Rotondo
(1. dan)
2. destinacija
Monte Sant'Angelo – Barletta – Castel del Monte
(2. dan)
3. destinacija
Alberobello – Martina Franca – Ostuni
(3. dan)
4. destinacija
Bari – Bitonto – Altamura
(4. dan)
5. destinacija
Lecce – Otranto
(5. dan)
6. destinacija
Trani
(6. dan)

Izjave naših potnikov

Najprej se zahvaljujeva vam, da potovanja niste odpovedali, kljub majhnemu številu prijavljenih.

Apulija

Pozdravljeni!

Z možem sva se v tem tednu vrnila s potovanja po Apuliji. Najprej se zahvaljujeva vam, da potovanja niste odpovedali, kljub majhnemu številu prijavljenih. Imeli smo prijetno, butično potovanje, po zaslugi simpatičnih sopotnikov, predvsem pa Andreja, ki je bil v naporni vlogi vodnika in šoferja istočasno. Program je izpeljal brezhibno; če je le mogel, pa je ustregel tudi našim individualnim željam. Z njim sva potovala drugič (prvič po Avstraliji in Novi Zelandiji) in upava, da bova še kdaj. Vsa pohvala! Želiva vam uspešno delo in čim manj kovidnih motenj! 

Magdalena in Janez Kovačič
Magdalena in Janez Kovačič