Turistična agencija Trud
Zagreb: Ivan Meštrović - retrospektiva
Prenesi PDF

Zagreb: Ivan Meštrović - retrospektiva

Z umetnostnim zgodovinarjem

Pošlji povpraševanje za to potovanje

Zagreb Meštrović

Vključuje

Prevoz s turističnim avtobusom, vodstvo umetnostnega zgodovinarja, vstopnico na razstavo s strokovnim vodstvom in organizacijo. 

Doplačila po želji

Dodatnih doplačil ni.

Dodatne informacije

3. marec - vodstvo mag. Tine Ponebšek

Galerija Klovićevi dvori

Ob 140. obletnici rojstva hrvaškega kiparja in arhitekta Ivana Meštrovića se v zagrebški galeriji Klovićevi dvori odvija retrospektivna razstava, posvečena velikemu umetniku. Bil je najvidnejši moderni hrvaški kipar in vodilna umetniška osebnost sodobnega Zagreba.

3. marec - vodstvo mag. Tine Ponebšek

Zagreb Meštrović

Ivan Meštrović

Začel je v kamnoseški delavnici Pavleta Bilinića v Splitu, študiral pa na Akademiji za likovno umetnost na Dunaju, kjer je nanj močno vplivala secesija. Na Dunaju se je leta 1903 pridružil slovenskim Vesnanom. Potoval je po Evropi in preučeval dela antičnih in renesančnih mojstrov, zlasti Michelangela, ter francoskih kiparjev Augusta Rodina, Antoina Bourdella in Aristida Maillola. Bil je pobudnik narodno-romantične skupine Medulić (zavzemal se je za ustvarjanje umetnosti z nacionalnimi značilnostmi po zgledu junaških ljudskih pesmi). Med prvo svetovno vojno je živel v tujini. Po vojni se je vrnil na Hrvaško in začel dolgo in plodno obdobje kiparskega in pedagoškega dela.

Ivan Meštrović v Zagrebu
Ivan Meštrović v Zagrebu

Meštrovićev slog

Večina njegovih zgodnjih del s simbolno tematiko je nastala v duhu secesije, nekatera kažejo impresionistične težnje, nastale pod vplivom Rodina, druga, ki oživljajo nacionalni mit, pa postanejo stilizirane monumentalne plastike. Pred prvo svetovno vojno je opustil epsko stilizacijo in izražal vse bolj čustvena stanja, o čemer pričajo leseni reliefi z biblijskimi motivi, izdelani v kombinaciji arhaičnega, gotskega, secesijskega in ekspresionističnega sloga. V dvajsetih in tridesetih letih 20. stoletja je v njegovih delih prevladovala klasična komponenta. 

Meštrović v Zagrebu
Meštrovićev slog

Oglejte si video razstave

Program

Odhod iz Ljubljane ob 8. uri. Vožnja v Zagreb, prestolnico Hrvaške. Ogled razstave »Ivan Meštrović – Retrospektiva« s strokovnim vodstvom v galeriji Klovićevi dvori. Nato bomo spoznali bomo tri zgodovinske dele Zagreba, to so Kaptol, Gornji grad (Zgornje mesto) in Donji grad (Spodnje mesto). Pozno popoldne vrnitev v Ljubljano.

Zagreb - Meštrovićev paviljon
Zagreb - stolnica
0 Days

Zagreb: Ivan Meštrović - retrospektiva

0 Days

Morda vas zanima tudi …

Oglejte si nepozabna potovanja, ki vas bodo začarala za vedno...

Medičejske vile in vrtovi v Toskani Zagotovljen odhod
Medičejska vila Castello
Medičejske vile in vrtovi v Toskani
Z umetnostnim zgodovinarjem

Od 295€

Trst: Vincent van Gogh Pohitite s prijavo
Van Gogh Milano
Trst: Vincent van Gogh
Z umetnostno zgodovinarko mag. Tino Ponebšek

že 75€